Концертите с Евгени са една прекрасна комбинация от всякаква музика

...
Концертите с Евгени са една прекрасна комбинация от всякаква музика
Коментари Харесай

Лука Шулич пред БНР: Ако искаш да си успешен, трябва да правиш нещата със сърце



Концертите с Евгени са една прелестна композиция от всякаква музика - от типичен до кино композиции, имаме и малко рок енд рол към края. Избрахме най-хубавите песни от всеки род “. Това показа пред БНР Лука Шулич от популярното струнно дуо 2CELLOS. 

Челистът ще бъде още веднъж в България дружно с пианиста Евгени Генчев . Заедно ще свирят на 6-и септември в Летен спектакъл Варна, както и на 7-и в Античния спектакъл в Пловдив. 

В изявление за предаването „ Нощен Хоризонт “ Лука описа за първите си моменти с музиката:  

„ Баща ми също е виолончелист. Всичко стартира, когато бяха на 5 години. Толкова дребен бях, не си припомням първите си стъпки към музиката. Родителите ми постепенно сервираха виолончелото в живота ми . От тогава то е едно от най-важните полезности за мен. Нещо просто задържа интереса ми към музикалния инструмент - метода, по който го държиш, метода,  по който свириш с него. Чувството е нещо неповторимо, доста особено . Винаги съм го харесвал. Докато порастваш, несъмнено, от време на време предпочиташ да играеш футбол на открито. Постепенно обаче потеглих на музикални състезания. Това се трансформира в мотивацията да ставам по-добър с процедура. На избрана възраст, на 12 или 13, децата сменят посоката и стартират да вършат нещо друго или се вманиачават и отдават целия си живот на музиката. Това се случи с мен. Докато свирих на виолончело, се занимавах и със спорт. Спомням си, когато бях на 13, имах диалог с учителя си и той ми сподели – в случай че ще се занимаваш с виолончело, би трябвало да си предан 100 % . След това се срещнах и с другари, които също са вманиачени по музиката “. 

 фотография: Личен списък Първата комбинация, която виолончелистът свири, носи името „ Кучето пази “. Това е хърватска детска песничка, за която споделя, че всяко дете там усвоява доста бързо. А музиката в фамилията не се лимитира до него и татко му

„ Майка ми е преподавател по доктрина на музиката. По-малката ми сестра е цигуларка. По-големият ми брат свиреше на китара и саксофон, само че той избра спорта пред китарата. За да свириш на китара, би трябвало да пуснеш дълги нокти, а брат ми играеше водно поло. Невъзможно беше да се състезава с неизрязани нокти. Сега е в компютърния бизнес, в това време продуцира хип хоп песни. Всички сме свързани с музиката по един или по различен метод “. 

Лука Шулич обича да свири кино музика . Ето за какво някои от интерпретациите му с виолончело са отдадени точно на това.

Обичам Мориконе, неговите мелодии. Уникалното му чувство за мелодия и естетика . Както никой различен. Харесвам и модерните саундтраци. Като тези на Ханс Цимер. Той направи най-голямата гражданска война, комбинирайки оркестър с електронното звучене. Джеймс Хорнър и Джон Уилямс също са измежду гениалните ни модерни композитори. Подреждам ги до класическите ни образци. Интересното в актуалния свят е, че, когато някой направи нещо неповторимо, всички стартират да го копират . Винаги обаче оригиналът побеждава тестванията на времето “. 

Освен че резервира страстта на истинското произведение, Лука постоянно го показва в една по-актуална за актуалната аудитория светлина . Ето за какво е толкоз скъп и планът, с който музикантът става знаменит. Дуото 2CELLOS, което основава дружно с приятеля си Степан Хаусер. Първоначално – в онлайн платформа за видеосподеляне. 

„ Беше дребна гражданска война. Преди съвсем 11 години. По това време YouTube беше една нова платформа. Ние бяхме нещо като пионери в тази тенденция, както да представим гения си в платформата, по този начин и да го превърнем в нещо още по-голямо. Аз и Хаусър от доста време искахме да създадем нещо ново . Не се бяхме виждали от дълго време, срещнахме се в Лондон. Решихме да създадем нещо бясно и вълнуващо. Нещо ново. Първото осъществяване, което заснехме, просто експлодира в мрежата “. 

Из обществените мрежи актуалният човек постоянно търси бързия триумф . На колкото се може по-ниска цена. 

„ Не знам доста за инфлуенсърите. За мен, в случай че правиш нещо от сърце и хората го разпознаят – това е отлично . Но в днешно време всеки се показва за инфлуенсър – даже и да не прави нещо неповторимо. Много хора се копират един различен, пробвайки се да станат инфлуенсъри. Не схващат. Ако искаш да направиш нещо сполучливо – то би трябвало да е от сърце. Така то ще е неповторимо, особено. Хората си мислят – о, в този момент ще изкопирам този човек и ще стана сполучлив инфлуенсър. Всеки търси директния път. Но би трябвало да се разбере – зад нашия огромен триумф стоят 25 години отдаденост на музикален инструмент и доста здрава работа . В края всичко опира до здрава работа и отдаденост “. 

Лука Шулич споделя и за първата си среща с българския сполучлив пианист Евгени Генчев

„ Срещнахме се в Кралската музикална академия в Лондон. Станахме доста близки, поради балканската жила. Имам еднакво чувство за комизъм, имаме и идентична сензитивност към музиката. Свирехме дружно в академията. Тогава обаче се случи и взривът на 2CELLOS. Не се бях виждал с Евгени с години. Когато още веднъж се свързах с него, му предложих да създадем нещо от разстояние. Направихме няколко записа, а предишното лято имах и опцията да показва своята версия на „ Четирите сезона “ на Вивалди на фестивал . Предложих му да го създадем и с пиано, получи се доста забавно. Сега, когато има по-малко ограничавания поради ковид, взехме решение да направи още концерти дружно. Толкова е хубаво да си още веднъж на сцена след дълга пауза “. 

Кое е по-лесно – да свириш под съпровода на пиано или дружно с друга виолончело ?

„ Зависи от това каква музика свириш. С пианото имаш доста повече варианти. Това е кралят на музикалните принадлежности. Има толкоз доста типичен композиции, които можеш да реализираш с пиано, в сравнение с с виолончело . Същото важи и за филмовата музика. С две виолончела можеш да свириш повече рок енд рол или поп. Това е разликата. Зависи от индивида с който свириш. И в двата случая съм щастливец. И с 2CELLOS, и с Евгени всичко се получава доста естествено. Това е най-важното за мен “. 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР