Концертът на Софийската филхармония в напълно разпродадената Златна зала на

...
Концертът на Софийската филхармония в напълно разпродадената Златна зала на
Коментари Харесай

Софийска филхармония пожъна успех в Златната зала на Музикферайн

Концертът на Софийската филхармония в изцяло разпродадената " Златна зала " на Музикферайн е минал при огромен триумф, оповестиха от екипа на националния ни симфоничен оркестър. Особен интерес са провокирали двете български творби в програмата.

Гротескната симфонична сюита " Бай Ганьо " от Веселин Стоянов е била същинска изненада за виенската аудитория . Трябва да кажем, че подборът точно на " Бай Ганьо " е положително попадение. Веселин Стоянов основава своята сюита върху творбата на Алеко Константинов през 1941 година, подбирайки точно епизодите, свързани с пътуването до Виена на недодялания, недотам просветен, само че остроумен и комбинативен Бай Ганьо, който е тръгнал да прави търговия. Невъзпитаното, на моменти жестоко и даже надменно държание на героя намират своята антитеза в бавната част " На село ", която е прослава на позитивното, здравото в ценностната система на българина. Дали тази литературна стратегия или (по-вероятно) ведрата, витална музика на Веселин Стоянов е впечатлила взискателната аудитория, само че още веднъж съгласно уредниците на събитието, концертът на българските филхармоници и маестро Найден Тодоров им е спечелил мощни аплаузи, а след финала на концерта представители на една от водещите звукозаписни компании са изявили предпочитание да запишат това произведение със същия оркестър и диригент.



Сред публиката са били шефове на няколко от елитните международни музикални организации
, Йоан Холендер – артистичен консултант на Софийската филхармония, някогашните посланици на Италия и Австрия в София, генералният шеф на Българска телеграфна агенция господин Кирил Вълчев, австрийски и български музикални критици. Концертът е приключил с бис, който филхармониците са изпълнили след дълги овации от изправената на крайници зала – брилянтната ˮРъченица “ из симфонична сюита " Тракия " на Петко Стайнов, едно от най-ярките творби в националната ни музикална съкровищница.

Редактор: Албена Безовска
Снимки: facebook/sofiaphilharmonic, facebook/naydentodorov
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР