Контролните органи на Инспекцията по труда са стартирали на 13

...
Контролните органи на Инспекцията по труда са стартирали на 13
Коментари Харесай

Започва проверка за забавени заплати в шивашко предприятие

Контролните органи на Инспекцията по труда са стартирали на 13 април 3018 година инспекция в шивашкото дружество в град Раковски, чиито служащи стачкуват за забавени хонорари . Това оповестиха от Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “.

Административното произвеждане е намерено на идващия ден след постъпване на първия сигнал в дирекция „ Инспекция по труда “ Пловдив.

При стартирането на инспекцията е открито, че е уговорена честота на погашение на възнагражденията до 15-о число на месеца, идващ месеца, в който е положен трудът, т.е. за месец март възнагражденията е трябвало да бъдат изплатени до 15.04.2018 година Връчена е призовка на представител на работодателя да даде на 17.04.2018 година в Инспекцията по труда документи, свързани с изплащането на трудовите хонорари. Такива не са предоставени, като лицето за контакт е обяснило, че е болно.

Инспекцията по труда продължава дейностите за връчване в границите на закона на наложително за осъществяване наставление за погашение на дължимите хонорари в избрани периоди и търсене на административнонаказателна отговорност. Контролните органи на Агенцията ще продължат да наблюдават случая и да подхващат всички дейности в границите на своята подготвеност, с цел да бъдат предпазени правата на работещите.

По данни от Информационната система за произвеждане по неплатежоспособност работодателят е входирал на 11.04.2018 година в Окръжен съд Пловдив искова молба за разкриване на такова произвеждане. Ако съдът излезе с решение за оповестяване на сдружението в неплатежоспособност, служащите и чиновниците ще имат право да се извърнат към Фонда за обезпечени вземания за погашение на неизплатени от работодателя трудови хонорари и компенсации.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР