Контролираният вот, изборните измами, корпоративният вот продължават - това са

...
Контролираният вот, изборните измами, корпоративният вот продължават - това са
Коментари Харесай

Андрей Янкулов: Машинният вот даваше по-големи гаранции спрямо определени злоупотреби

Контролираният избор, изборните измами, корпоративният избор не престават - това са неща, които не будят подозрение. Няма смяна в усилването на процесите, само че някои фрапантни образци от последните дни ги направиха забележими за публиката. Това съобщи юристът от Антикорупционния фонд Андрей Янкулов в ефира на Нова Нюз.

„ Машинният избор даваше по-големи гаранции по отношение на избрани злоупотреби. От цялото говорене преди първия тур на изборите, по този начин и не разбрах ДАНС какво е открила в тази информация като фактология и евентуална опция някой да се намеси и да въздейства върху изборния развой посредством машините. Самата информация, която отключи този развой за дискредитиране на машинния избор, не споделя нищо съответно. Никой не изясни по какъв начин от тези дейности, които той е направил и които са снимани, може да се засегне изборният развой. Машинният избор не беше дискредитиран всъщност. Беше дискредитиран в общественото пространство и след това след анулацията на ЦИК. Не стана ясно по какъв начин са се заплашили изборите ", разясни той.

По думите му до изясняване на проблема няма да се стигне, ще си потъне, без да разберем какво е стояло зад него.

„ Решението на Върховен административен съд очевидно беше на правилото всеки да е удовлетворен. Хем ще се върнат машините за втория тур, ще се потуши публичното напрежение, а въпреки това няма по какъв начин под никаква форма да бъде сложено под подозрение първичното осъществяване на изборите на първи тур единствено посредством хартия ", сподели още Янкулов.

По мотив изказвания, че министърът на електронното ръководство бил изнудван от членове на кабинета, той разяснява: „ Напоследък постоянно ставаме очевидци на сходни сюжети. И в прокуратурата наблюдавахме същото - зам.-главния прокурор беше заплашван от основния прокурор. Хора на високи обществени позиции се опасяват от други хора на високи обществени позиции. Поведението на този министър ми е много необичайно напоследък, само че пък може и да има нещо, ние няма по какъв начин да знаем. Изглежда ми като едно интензивно мероприятие, което наблюдавахме при дискредитирането на машинния избор. "

За случая „ Малорад " юристът съобщи: „ Вероятно ще се стигне до такава степен, че членовете на комисиите ще внимават какво вършат при включените камери при изборните секции. Тук се е случило едно всеобщо неглижиране на това, че дейностите се записват. Не можем да се надяваме че от този индивидуален случай, даже тези хора да се санкционират, ще има предпазен резултат по отношение на длъжностните лица по отношение на спиране на сходни практики. Изглежда, че това е една честа процедура. Тук е снимано това, само че на други места също се случва, просто не се записва. "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР