Контролът и законодателството са сред основните причини за пътните инциденти

...
Контролът и законодателството са сред основните причини за пътните инциденти
Коментари Харесай

Контролът и законодателството - основните причини за тежките катастрофи

Контролът и законодателството са измежду главните аргументи за пътните произшествия у нас. Около тази теза се сплотиха пътните специалисти Иван Савов, Диана Русинова и Иво Танев.

Те откроиха като различен проблем образованието на водачите, както и корупцията в процеса на придобиване на право на ръководство на автомобил.

" Отказът да се тества за алкохол може да се посочва като сигнал, че лидерът желае нещо да скрие. Санкцията би трябвало да бъде повишена, защото сега чиновниците на Министерство на вътрешните работи са безсилни ", разяснява криминалистът Иван Савов в ефира на BTV.

„ Законодателството не е неприятно. Проблемът е, че не се съблюдава, има доста малки врати и благоприятни условия за корупция. Въпросът е не е дали наказванията са тежки, а причинителите да знаят, че ще бъдат осъдени “, добави той.

„ Аз съм карал на писта мотоциклет с 240 км/час. Усещането е, че нямаш надзор. Спирайки, краката ми трепереха. Същността на казуса е, че страната не прави нищо. Опитаха да карат водачите да си заплащат санкциите като не им възобновяват свидетелствата за ръководство, само че това отпада в съда. Не се направи повдигане на застраховките за водачите, които нарушават разпоредбите “, добави Савов.

Преди да имаме права имаме отговорности. Едно от тях е, че не би трябвало да сядаме зад кормилото след приложимост на алкохол. Тестването е една уязвимост, върху която интензивно би трябвало да се работи, уточни Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

Според нея Народните заседание не са подхванали законодателни дейности.

„ Законът за придвижване по пътищата е морално стар, който е на 30 години, а трендовете на пътя в Европа са напълно разнообразни “, акцентира Русинова.

Според Иво Танев, един от създателите на Института за пътна сигурност, на пътните рецидивисти би трябвало да се постановат най-тежките наказания.

Проблемът е, че измежду служителите на реда има такива, които са толерантни. Не взимат ограничения против пътни рецидивисти. Има доста служители на реда, които не са такива, само че има и липса на морал измежду други, изясни Танев.

Той добави, че служителите на реда би трябвало да се движат с цивилни коли по пътищата, с цел да наблюдават за рискови водачи.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР