Контейнеровоз отплава тази сутрин от блокираното от Русия пристанище в

...
Контейнеровоз отплава тази сутрин от блокираното от Русия пристанище в
Коментари Харесай

Първи кораб отплава от пристанище Одеса след обявяването на временния коридор в Черно море

Контейнеровоз отплава тази заран от блокираното от Русия пристанище в украинския черноморски град Одеса, съобщи Ройтерс, като се базира на украинския народен представител Олексий Хончаренко.

" Контейнеровоз отплава от одеското пристанище. Той се намираше в пристанището от 23 февруари 2022 година Плавателният съд е дълъг 300 метра, необятен 48 метра и има водоизместимост 110 000 тона ", написа Хончаренко в канала си в " Телеграм ".

Миналата седмица Украйна разгласи обособяването на " филантропичен кулоар " в Черно море, с цел да освободи товарните кораби, които са блокирани на нейните пристанища от началото на съветската пълномащабна инвазия. Москва обаче не е дала уверения дали ще зачита коридора, отворен от Украйна, а източници от секторите на корабоплаването и застраховането показаха безпокойствие за сигурността.

" Първи кораб употребява краткотрайния кулоар за търговски кораби от и до пристанищата на Одеса ", съобщи във " Facebook " украинският вицепремиер Олександър Кубраков. Той разпознава контейнеровоза като плаващия под флага на Хонконг " Джоузеф Шулте " и удостовери, че плавателният съд е бил на пристанището от 23 февруари 2022 година, ден преди нахлуването на съветските сили в Украйна.

Кубраков посочи, че контейнеровозът е превозвал повече от 30 000 тона товар в 2114 контейнера.

" Коридорът ще се употребява най-вече за евакуацията на кораби, които са се намирали в украинските пристанища (Черноморск, Одеса и Пивден) по време на огромното навлизане на Руската федерация ", добави украинският вицепремиер.

Украинското министерство на инфраструктурата съобщи, че според корабоплавателна заповед Номер 6 на военноморските сили на Украйна краткотрайните направления за придвижване на цивилен кораби от и до черноморските пристанища на Украйна са почнали да действат на 8 август. Киев предложи този маршрут в молбата си до Международната морска организация (ММО). Съветът на ММО признава правото на Украйна на свободно комерсиално мореплаване и приканва Русия да приключи всевъзможни закани и да се придържа към интернационалните конвенции.

Последният път, в който кораб напусна пристанището на Одеса, бе на 16 юли като част от договорката за доставка на зърно. След прекратяването на съглашението Москва редовно нанася въздушни удари против украинска пристанищна инфраструктура, с цел да спре украинския експорт на селскостопански артикули, отбелязва Укринформ.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР