Консулът ни в Испания Пламен Георгиев, бивш ало-ало-прокурор, за година

...
Консулът ни в Испания Пламен Георгиев, бивш ало-ало-прокурор, за година
Коментари Харесай

Пламен Георгиев научил испански

Консулът ни в Испания Пламен Георгиев, някогашен ало-ало-прокурор, за година и половина откогато е на новата работа, към този момент научил някои съществени изречения на испански като " само че пасаран " и terraza. 
Думата terraza дипломатът научил първа от всичките 400 думи и присъщи изрази, които усвоил за интервала на дипломатическата си работа. 
Бившият ръководител на КПКОНПИ и почти-кандидат-главен-прокурор показа, че е преодолял контузията от загубата на барбекюто на терасата и застоя в прокурорската му кариера. След като преодолял шока от внезапната промяна на попрището - от ало-прокурор в посланик - Георгиев се стегнал и научил сума думи и изрази от всекидневието на испанците, само че единствено и само на чист кастилски, незамърсен от каталонски, които се чуват към консула във Валенсия. 
Пламен Георгиев не желал да чува нито валенсиански, нито балеарски диалекти на каталонския, тъй като държал да се образова на чист кастилски, на който е написан и " Дон Кихот ". 
Пламен Георгиев е консул за Валенсия и Балеарските острови, само че упорствал на всички места да му приказват или на формалния кастилски, или на български. 
А когато чул по какъв начин се смеят каталунците, валенсианците и балеарците, особено си повикал учител-коуч по верен испански, който да го научи да се смее на чист кастилски, да си демонстрира зъбите и да води всемирски диалози на теми като  " площ на терасата "  или " каква е ролята на терасата в седемвековната Реконкиста ". 
Консулът ни за малко време постигнал огромни триумфи в испанския, след това малко се уморил, изостанал с уроците и се потиснал.
Обаче Бойко Борисов му се обадил от Барселона и му споделил: " добър ден, hasta la vista, по какъв начин си напредваш ли с езика на Инквизицията, хаста ла баста, йо-хо-хо! "
Никой не знае какво тъкмо е имал поради Борисов, никой не знае какво съответно е схванал Георгиев, само че обстоятелствата сочат, че Пламен Георгиев след този диалог още веднъж се амбицирал да научи езика на страната, в която е консул и още по-усърдно залегнал над уроците. 
Повикал си две учителки, психоложка, ейчарка и католичка. С общи старания за последните няколко месеца екипът постигнал зашеетяващи триумфи. 
Пламен Георгиев можел към този момент на чист кастилски да си изпроси храна, вода, тераса или пердах, като доста добре произнасял на испански и фразата: " аз съм посланик и прокурор в пауза! ".
От всички уроци Георгиев най-добре усвоил сърдечния кастилски смях, в който влагал и нотка балканска лукавост, което правело доста положително усещане на испанската аудитория. 
Пламен Георгиев си сложил като новогодишно обещание-резолюция безусловно да се научи да яде скара на верен испански и да го прави толкоз очарователно, че отново да стане водещ прокурор или хоумофис посланик в родината и терасатаси си, по които изпитвал изключително остра носталгия, въпрки че чувствал като дълг и службата си като консул във Валенсия и Балеарските острови. 
***
Свързана обява:  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР