Конституционният съд във вторник реши да обедини в едно дело

...
Конституционният съд във вторник реши да обедини в едно дело
Коментари Харесай

КС даде нов развой на делото за „Царските имоти“

Конституционният съд във вторник реши да сплоти в едно дело две питания от двете висши съдилища. Така делото за „ царските парцели “, формирано по искане на тричленен състав на Върховния касационен съд, се сплотява с ново дело, формирано по искане на Върховния административен съд. Докладчик по обединеното дело става ръководителят на Конституционен съд Борис Велчев. Докладчик по „ царския проблем “ бе Константин Пенчев.
От съда оповестиха: „ Конституционният съд причисли к. д. № 12/2019 година към к. д. № 5/2019 година за взаимно разглеждане и решение и приключи к. д. № 12/2019 година Конституционният съд дефинира за докладчик по к. д. № 5/2019 година и арбитър Борис Велчев “.
Присъствали са 11 съдии – всички без Велчев, определението е признато с девет „ за “. Анастас Анастасов и Гроздав Илиев са останали на „ изключително мнение “.
Във вторник Конституционен съд трябваше да се произнесе по допустимост по ново дело № 12/2019 година, разпределено на ръководителя Борис Велчев, само че докладвано от Константин Пенчев. В него Пленумът на Върховен административен съд желае отговор на въпросите:
1. „ Какво е действието на решението на Конституционния съд, с което се афишира противоконституционност на закон, във връзка с заварени правни отношения и висящи правосъдни производства, с оглед наредбата на член 151, алинея 2 изр. трето от Конституцията на Република България? “;
2. „ Какви са правните последствия от решенията на Конституционния съд в хипотезата, когато се афишира за противоконституционен ненормативен юридически акт решение на Народното събрание (НС) или декрет на президента? “ и
3. „ При какви условия се демонстрира възстановителното деяние на решение на Конституционния съд, с което се афишира за противоконституционен закон, изменящ или отменящ настоящ? “.
Дело № 5 на Конституционния съд от тази година, с докладчик Константин Пенчев, бе формирано по искане на Маргарита Соколова, Светлана Калинова и Розинела Янчева от Върховен касационен съд, които би трябвало да кажат последната дума в разногласието за „ Царска Бистрица “ – един от най-апетитните парцели, върнати на Симеон Сакскобургготски при ръководството на кабинета „ Сакскобургготски “ от подчинения му регионален шеф Олимпи Кътев, пожелан назад от страната през 2011 година
По настояването на състава на Върховен касационен съд болшинството в Конституционния съд одобри да се произнесе по въпроса: „ Какви са правните последствия от решенията на Конституционния съд в догадка, когато се афишира за противоконституционен закон с еднократно правно деяние? “ Което още веднъж сложи в центъра на вниманието друго решение на Конституционен съд от 1998 година, оповестило за противоконституционен Закона за оповестяване държавна благосъстоятелност на парцелите на някогашните царе Фердинанд и Борис и на техните наследници от 1947 година Именно това решение на Конституционен съд бе употребено като съображение за директна „ царска “ реставрация. До произнасянето на Конституционен съд по новото дело процесът за „ Царска Бистрица “ (печелен дотук от държавата) е спрян на последна инстанция. С дефинитивни решения на Върховен касационен съд към този момент завършиха разногласията за „ Кричим “, „ Ситняково “, „ Саръгьол “, до един в интерес на страната. Симеон загуби и делото за бившето стопанство на Управление безопасност и охрана (Пето управление н край Врана. Европейският съд в Страсбург, сезиран от някогашния министър председател, още не се е произнесъл всъщност, напомня " Дефакто ".
По проблема постъпиха ред мнения на именити правници, финален в дебата се включи и Висшият адвокатски съвет.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР