Конституционният съд във Варшава обяви части от европейското право за

...
Конституционният съд във Варшава обяви части от европейското право за
Коментари Харесай

Шок от Полша: Първа стъпка към напускане на ЕС?


Конституционният съд във Варшава разгласи елементи от европейското право за несъвместими с главния закон на суверенната страна Полша. Някои виждат в това решение първа стъпка към излизането на страната от Европейски Съюз.

Европейските институции „ надвишават своите пълномощия, а редица европейски контракти не дават отговор на главния полски закон “ - разгласи полският Конституционен съд и хвърли страната в същинска рецесия.

„ Опитът на Европейския съд да се меси в полското правораздаване нарушава (…) правилото за преимущество на Конституцията и правилото за суверенитета на една страна в процеса на европейската интеграция “, се споделя още в решението на полските конституционни съдии. Двама от тях са били на противното мнение, само че болшинството разгласи елементи от европейските контракти за противоконституционни.

Кризата сред Варшава и Брюксел
Редакцията предлага
Огласяването на решението беше отлагано на няколко пъти. А в този момент то ще утежни още повече климата сред Варшава и Брюксел. „ Вече не приказваме за бездна сред двете страни в този спор, а за черна дупка, в която Полша се хвърля “, съобщи професорът по европейско право в Университета във Варшава Роберт Гжешчак.

Демонстранти скандираха под прозорците на Конституционния съд във Варшава „ Позор! “. Не е загадка, че председателстващата съвещанието на съда Юлия Пшилебска е доверено лице на водача на ръководещата партия „ Право и правдивост “ (ПиС).

В центъра на правния спор сред Варшава и Брюксел е един фундаментален въпрос: по какъв начин си кореспондират националното и европейското право и кое от тях в последна сметка стои по-високо? Всичко потегли от една промяна на механизма за назначението на съдии. Неуспешните претенденти за Върховния съд безрезултатно се опитваха да нападат процедурата пред Върховния административен съд на страната.

Управляващата от 2015 година партия „ ПиС “ авансово се беше погрижила със закон да направи на практика невероятно сходно разглеждане. Така въпросът стигна до Европейския съд, който постанови, че даже и по конституционни въпроси европейското право е над националното. На този декор полският министър председател Матеуш Моравиецки изиска тълкувание от Конституционния съд на страната?

" Този спор не е юридически "

„ Този спор няма нищо общо с правото, това си е чиста политика “, твърди още професор Гжешчак. „ Виждаме резултата от политическия напън, оказван от държавното управление върху доста послушния Конституционен съд “. Той чака остра реакция от Европейска комисия, която може да заведе нови тъжби против Полша, както и да замрази още пари от европейските фондове. „ Въпросът е дали ние сами ще излезем от Европейски Съюз или ще бъдем изхвърлени “, споделя професорът. Във всеки случай топката в този момент е в полето на Европейски Съюз, убеден е той.

Но в тази ситуация с Полша нещата са изключително парливи: има съображение за подозрение в независимостта на полския Конституционен съд, изключително след неговото непозволено реформиране. Неотдавна Съдът по правата на индивида в Страсбург изрази подозрение дали съдът във Варшава може да взима свободни и почтени решения и даже изрече мнение, че съставът му е бил запълнен частично нелегално.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР