Конституционният съд решава днес дали министърът на правосъдието има право

...
Конституционният съд решава днес дали министърът на правосъдието има право
Коментари Харесай

КС решава дали правосъдният министър може да иска освобождаване на Гешев

Конституционният съд взема решение през днешния ден дали министърът на правораздаването има право да желае предварително освобождение на основния прокурор.

Въпросът пред Конституционния съд беше издигнат от някогашния министър на правораздаването Янаки Стоилов, откакто Висшият правосъден съвет отказа да допусне за разглеждане по създание настояването му за премахване на Иван Гешев.

Сега Стоилов е парламентарен арбитър.

Новият министър на правосъдието Надежда Йорданова нееднократно съобщи, че изчаква решение на Конституционния съд за пълномощията си да изиска отстраняването на основния прокурор и в случай че Конституционен съд отсъди в такава посока, ще инициира процедура против Гешев. 

В края на януари Йорданова съобщи, че към процедурата за отстраняването на обвинител номер едно би добавила и спомагателни претекстове. По думите ѝ са налице разнообразни типове нарушавания, както в границите на сегашния мандат на Гешев, по този начин и в предходните му професионални дейности.

На 7 февруари Йорданова изпрати писмо до КПКОНПИ, с което отхвърля да се яви в отговор на писмото-покана от комисията за „ взимане на пояснения ".

Антикорупционната комисия предложения за чуване правосъдния министър.  Повод за това бе инспекция за съществуването в Министерство на правораздаването на сигнали против основния прокурор Иван Гешев. Комисията е изискала от Йорданова заверени копия от подадените сигнали и друга относима информация. Досега правосъдният министър не е предал тази документи.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР