Конституционният съд отхвърли искането на омбудсмана Диана Ковачева за установяване

...
Конституционният съд отхвърли искането на омбудсмана Диана Ковачева за установяване
Коментари Харесай

КС не отмени пожизненото намаление на ранната пенсия

Конституционният съд отхвърли настояването на омбудсмана Диана Ковачева за определяне на противоконституционност на текста от Кодекса за обществено обезпечаване, съгласно който човек получава пожизнено понижена пенсия, в случай че се пенсионира с 1 година предварително. Мотивите за решението към момента не са оповестени, само че то е взето единомислещо.

Става дума за член 68а, алинея 1 от КСО, съгласно който " лицата, които имат изискуемия застрахователен стаж по член 68, алинея 2, могат по тяхно предпочитание да се пенсионират до една година по-рано от възрастта им по член 68, алинея 1. Пенсията се отпуска от датата на заявката и се изплаща в понижен размер пожизнено ". Омбудсманът намира последното изискване в частта му " пожизнено " за противоконституционно, като счита, че пенсията следва да бъде намалявана единствено до навършване на изискуемите условия за възраст. Намалението е 0,4% на месец или 4,8% на година.

Редица специалисти в региона на общественото обезпечаване, синдикатите и основният прокурор Иван Гешев видяха в текста несъгласие с главните правила на Конституцията. Националният застрахователен институт, общественото министерство и държавното управление пък опазиха наредбата на кодекса с прагматични причини, като изясняват, че без нея на процедура ще се получи намаляване на пенсионната възраст у нас с 1 година. Намаление действително няма - с определения % общата сума на пенсиите при ранно пенсиониране с понижена пенсия и при общо пенсиониране с цялостна пенсия е почти идентична, показва шефът на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов.

Очаквайте подробности
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР