Конституционният съд (КС) отхвърли в понеделник възможността гражданите да оспорват

...
Конституционният съд (КС) отхвърли в понеделник възможността гражданите да оспорват
Коментари Харесай

Конституционния съд: Гражданите не могат да оспорват цените на тока и газа

Конституционният съд (КС) отхвърли в понеделник опцията жителите да оспорват цените на тока и газа, които се дефинират от енергийния регулатор (КЕВР). Делото бе формирано през март по искане на омбудсмана Мая Манолова. Тя нападна текст от Закона за енергетика, който за последно е бил променян от Народното събрание преди повече от шест години.

С този законов текст решенията на КЕВР за пределните цени са избрани като " самостоятелни административни актове ". Т.е. това са актове, които се издават за енергийните оператори, а крайните консуматори нямат юридически интерес да ги нападат пред съда.

Мая Манолова твърди, че сходно изключване на потребителите от правосъден надзор опонира на три текста от конституцията – наредбите за правовата страна, за правото на отбрана пред съд и правото да се апелират административни актове.

С болшинство от 10 на 2 гласа Конституционният съд отхвърля тезата на омбудсмана. Съдиите припомнят, че КЕВР дефинира само пределни цени на тока и газа, т.е. това са цени, която не може да бъдет надвишавани. Крайната цена се дефинира в контракта сред доставчика и крайния консуматор. Доколкото е възможно в общите условия на този контракт, всеки консуматор може да реши дали е склонен с него или да договоря специфични условия за себе си (макар че това е опция единствено на хартия). Поради това не може да се твърди, че актът на КЕВР няма по какъв начин да визира ползите на безграничен кръг лица, твърди болшинството в Конституционния съд.

Според Конституционен съд решенията на енергийния регулатор засягат директно единствено ползите на енергийните оператори.

Интересен факт по делото е, че всички заинтригувани по делото институции и неправителствени организации отхвърлят тезата на Мая Манолова, в това число Върховният административен съд. Решението на Конституционен съд е подписано с особени отзиви от съдиите Георги Ангелов и Филип Димитров, който бе докладчик по делото. Техните позиции към момента не са оповестени,

Омбудсманът Мая Манолова изиска жителите също да имат право да апелират пред съда решенията на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) за цените на електрическата и топлинната сила и на водата. Тя е дала на Конституционния съд (КС) ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева законодателни промени в тази тенденция, оповестиха от офиса на националния публичен бранител.

През март Мая Манолова нападна законовия текст с мотив, че е пособия на потребителски организации при обжалването на решения на КЕВР, с които се усилва цената на природния газ, топлинната и електрическата сила, само че съдът не е давал ход на делата.

" В същото време, защото получатели са единствено сдруженията лицензианти, които нямат интерес от обжалване, някои от решенията на КЕВР, даже и незаконосъобразни, влизат в действие. А, както омбудсманът към този момент се убеди, има случаи, в които решенията на регулатора са признати при неспазване на законовите правила. Това се удостоверява и от дейностите на прокуратурата, която, сезирана от омбудсмана през декември 2017 година, внесе 16 броя митинги против решение на КЕВР по отношение на цената на ВиК услугите “, аргументира позицията си Манолова през месец март.

Неведнъж обаче административният съд е отменял ценови решения на енергийния регулатор точно по тъжби на енергийните компании, които са били недоволни от избраните им цени. Тъй като обжалването лишава време, нормално към този момент е пристигнал идващият ценови интервал с нови цени и просто КЕВР приема ново официално решение за отминалия и оспорван интервал.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР