Конституционният съд допусна за разглеждане и образуване на дело питането

...
Конституционният съд допусна за разглеждане и образуване на дело питането
Коментари Харесай

КС образува дело по питането на Гешев за имунитета на президента

Конституционният съд позволи за разглеждане и формиране на дело питането на основния прокурор, обвързвано с пояснение на текстовете, свързани с имунитета на президента. Решението е гласувано с девет гласа " за ", трима съдии са били на изключително мнение - Атанас Семов, Надежда Джелепова и Павлива Панова, излиза наяве от известието на Конституционен съд.
Припомняме, че Гешев насочи настояването си при започване на годината. В него основният прокурор желае от Конституционен съд да разтълкува ила ли спънка против президента да бъде формирана инспекция преди мандатът му да е изминал. Главният прокурор твърди, че конституционната наредба, която разрешава настоящ държавен глава да бъде разследван за държавна измяна и нарушаване на конституцията, е неразбираема и се нуждае от пояснение.
Стана ясно още, че Иван Гешев е трябвало да редактира питането си, тъй като е било неразбираемо.
От бъдещото решение на конституционните съдии за имунитета на президента ще зависи дали на основния прокурор се разпореждат пълномощия по отношение на президента, каквито в Конституцията са предоставени единствено на Народното събрание и на Конституционен съд.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР