Конституционните съдии го сториха бързо, само няколко часа след като

...
Конституционните съдии го сториха бързо, само няколко часа след като
Коментари Харесай

КС веднага образува дело по искането на Радев за поправките в Конституцията

Конституционните съдии го сториха бързо, единствено няколко часа откакто президентът Румен Радев ги сезира за редица промени в главния ни закон, измежду които разрешението за двойното поданство на депутати и министри и рестриктивните мерки му по връзки на служебните държавни управления.

Докладчици по делото са ръководителят на Конституционен съд Павлина Панова, както и съдиите Соня Янкулова и Мариана Карагьозова-Финкова.

В претекстовете си президентът уточни, че част от промените, като се изключи че съдържат несъгласия с други конституционни разпореждания, трансформират салдото сред главните органи и взаимния надзор сред тях, като засягат директно формата на държавно ръководство и са от изключителната подготвеност на Велико национално заседание.

В коментар на действието му, за което той анонсира още преди празниците, п ремиерът Николай Денков съобщи, че той не може да бъде съдник на поправките в Конституцията, тъй като е заинтригувана страна. Министър-председателят упрекна Радев още, че злоупотребил с някои положения в Конституцията през служебните държавни управления, които му се постановяваше да назначава след неспособност на няколко Народното събрание да излъчат държавно управление.

" Всеобщо е политическото мнение на политическите сили, които поддържаха измененията в Конституцията, че беше нужна смяна, както правосъдната система, която, както виждаме, се оспорва, по този начин и във връзка с статута на служебните държавни управления, които се оказаха без парламентарен надзор в дълги интервали от време. Президентът явно има проблем в това отношение, тъй като се лимитират избрани права, с които мога да кажа, че беше злоупотребено през последните две години ", сподели Денков.

" Служебните държавни управления не са проблем за президента, а за страната ни. Кога има служебно държавно управление? Когато има рецесия и не може да се ръководи страната. В тези интервали при разнообразни президенти служебните държавни управления се демонстрираха като инструмент да преведат страната през рецесията ", напомни президентският секретар Крум Зарков по. " Изредени са длъжностите кои да станат министър председатели, без да се има поради, че не могат да се съчетават длъжностите - не може по едно и също време да си ръководител на Народно събрание и да си министър председател ", добави той.

Адвокат Емил Георгиев от Инициативата " Правосъдие за всеки ", които бяха измежду основателите през годините за промени в главния закон, разяснява, че Румен Радев е атакувал и самата процедура, по която процедурата е променена. " Ако Конституционен съд одобри, че процедурата не подхожда на Конституцията, тогава всичко отива на кино ". " Искането на президента до Конституционния съд е добре стимулирано и доста обхватно - в шест посоки ", уточни Георгиев по.

Промените в главния закон бяха признати на 20 декември. Гласуваха общо 237 народни представители. " За " бяха 165 от ГЕРБ-СДС, " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) и Движение за права и свободи. " Против " бяха 71 от " Българска социалистическа партия за България ", " Възраждане " и " ИТН ". Депутатът Бойко Рашков от ПП-ДБ гласоподава с " въздържал се ".

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР