Консолидираният бюджет на България ще изглежда така - 59 милиарда

...
Консолидираният бюджет на България ще изглежда така - 59 милиарда
Коментари Харесай

Бюджетът е съобразен с българската черга, убеден Румен Гечев

Консолидираният бюджет на България ще наподобява по този начин - 59 милиарда доходи, 65 милиарда разноски. Това съобщи пред Българска национална телевизия зам.-председателят на бюджетната комисия Румен Гечев от Българска социалистическа партия.

Той уточни, че дефицитът ще бъде малко над 6 милиарда лв., само че по отношение на Брутният вътрешен продукт ще бъде 4.1%.

Гечев дефинира плана като един от най-консервативните в Европейския съюз.

Според него бюджетът на България е рационален във връзка с държавния дълг, на бюджетния недостиг.

" Ние сме доста по-добре от междинните европейски индикатори. За страдание виталният ни стандарт е зле. По тези индикатори, от позиция на това дали бюджетът се е съобразил с българската рогозка и дали не слага рискове пред финансовата непоклатимост - не слага рискове ", означи депутатът.
 Актуализацията Василев пресмята при 10,9% годишна инфлация
Актуализацията Василев пресмята при 10,9% годишна инфлация

До 10 милиарда лева може да бъде повишен дълговият предел

По негови думи инфлацията в обновения бюджет е заложена на годишна база по отношение на 2021 година

Гечев изясни, че приблизително за Европейски Съюз инфлацията ще бъде 8-9%, което значи, че страната ни е малко над междинния индикатор.

" Но има страни членки на еврозоната - цяла Прибалтика има по-висока заложена инфлация - по предватилени планове за пъвите четири месеца - Естония, 9%, Латвия, Литва - 16% ", посочи депутатът.

Според него Народното събрание е просрочен с промените, изключително със правосъдната, която той счита за директно обвързвана с бюджета.
 Експертен съдружен съвет разисква в МФ актуализацията на бюджета
Експертен съдружен съвет разисква в МФ актуализацията на бюджета

Според Каримански в плана няма пенсионна промяна

Когато има мощна, обективна и работеща правосъдна система, това е едно прелестно изискване за работеща стопанска система, и противоположното, посочи той.

Гечев обаче уточни,че Народното събрание не може да промени Висш съдебен съвет в този момент, а не може да промени прокуратурата, без да промени Висш съдебен съвет.

Оказва се, че някои политици са правили обещания, които няма по какъв начин да изпълнят без промени в Конституцията или с решение на Народното събрание , означи депутатът.

По негови думи предпочитание за смяна има, само че там, където промяната изисква квалифицирано болшинство, ще трябват над 164 депутати, а това включва и част от гласовете на опозицията.
 Петков: Има язви във всички браншове, борим дефицитите, по-късно актуализация на бюджета
Петков: Има язви във всички браншове, борим дефицитите, по-късно актуализация на бюджета

Премиерът очерта три целта на Бюджет 2022
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР