Конопеното семе съдържа редица полезни вещества, растителни и омега-3 мастни

...
Конопеното семе съдържа редица полезни вещества, растителни и омега-3 мастни
Коментари Харесай

Кой би повярвал, че конопеното семе има толкова много ползи за организма

Конопеното семе съдържа редица потребни субстанции, растителни и омега-3 мастни киселини, които усъвършенстват здравето ни и поддържат имунната система. Какви са изгодите от конопеното семе и по какъв начин да го консумираме вярно, прочетете в идващите редове:

Каква е хранителната стойност на конопеното семе?

В към 30 г конопено семе (около една супена лъжица) има 166 калории, от които:
•    14,6 г мазнини;
•    1,5 г натрий;
•    2,6 г въглехидрати;
•    1,2 г фибри;
•    0,5 г захари;
•    9,5 г протеин.
Конопеното семе е много калорично, както към този момент ви стана ясно, и не трябва да се прекалява с количеството, само че пък в състава му има относително малко въглехидрати, а повече фибри. Затова и самият артикул се смята за храна с невисок гликемичен показател. Подходящ е за хора с диабет или инсулинова устойчивост.

Какви са изгодите за здравето?

Полезното въздействие на конопеното семе върху организма не е по никакъв начин малко, а и обгръща разнообразни функционалности:

•    Подобрява сърдечно-съдовата система

Омега-3 мастните киселини в състава на конопеното семе са значими за функционалността на сърцето и кръвоносните съдове. Те понижават равнищата на холестерол и подобравят липидния профил.

•    Понижава риска от диабет вид 2

Конопеното семе е богато и на магнезий, с помощта на който се поддържат естествени равнища на кръвната захар. Също взе участие в процесите на разграждането на глюкоза в кръвта, както и редуцира инсулиновата устойчивост на клетките. Подобрява се и чувствителността на самите кафези към личния им инсулин. По този метод и посредством снабдяването с всички потребни субстанции, конопеното семе спомага и за намаляването на риска от диабет.

•    Консумира се за по-здрави кости

Магнезият и калцият са значими за костите ни и тяхната издръжливост, а тях можем да открием в състава на конопеното семе. То взе участие в построяването на костно вещество, защищава и се бори с остеопорозата.

•    Облекчава хроничния запек

Освен всички витамини и минерали, конопеното семе е богато и на фибри, които спомагат за естествената функционалност на червата и подхранват потребните бактерии в тях. По този метод получаваме и по-бърз метаболизъм, а от това и – по-лесно изхождане, като се предотвратява запекът. Подходяща закуска да вземем за пример е кисело мляко с овесени ядки и добавка лъжица конопено семе. 

•    Подобрява паметта и концентрацията

Полезната изгода, която ще споменем, е удобното въздействие върху мозъчната активност. Конопеното семе усъвършенства доста паметта и ускорява способността за съсредоточаване. Според проучвания, конопеното семе предотвратява увреждането на мозъчните кафези, както и тези в нервната система, които са повредени от разнообразни възпаления и инфекции в тъканите. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР