Конкурсът за Най-оригинално пано от смилянски фасул ще се проведе

...
Конкурсът за Най-оригинално пано от смилянски фасул ще се проведе
Коментари Харесай

Празник на смилянския фасул ще се проведе в село Смилян на 30 октомври



Конкурсът за " Най-оригинално пано от смилянски боб " ще се организира за 19-ти път. Той е част от годишния Празник на смилянския боб, проведен от Народно читалище " Проф. доктор Асен Златаров 1927 " и Кметството в село Смилян на 30 октомври.
Заради обстановката с Covid-пандемията творбите в Националния конкурс ще бъдат одобрявани до 14 часа на 27 октомври.  Всяко пано, участващо в състезанието, следва да бъде съпроводено от подписана от родител Декларация за единодушие (Приложение 2). 

Работите на участниците в състезанието ще се одобряват в Посетителски информативен център - с. Смилян на адрес: ул. „ Бреза ” 18, с пощенски код 4770.

Условията за присъединяване в състезанието са три:

„ Първата е възрастовата граница от 4 до 14 години, разпределени в три подкатегории - до 6 години, 1-ви- 4-ти клас, 5-ти – 7-ми клас. Второто изискване е паната да бъдат направени и със смислянски боб, може да не са напълно направени със смилянски, само че в тях би трябвало да има и смилянски боб и третото изискване е паната да дойдат при нас три дни преди датата на празника. В изискванията на пандемия от предходната година ние сме длъжни да ги сложим под карантина за 72 часа преди да осигурим достъп на гости и излагането им за гостите на празника “, сподели за БНР Илия Годев секретар на читалище " Проф. доктор Ас. Златаров 1927 " в с. Смилян.

 Музея на боба и терлиците в Смилян Снимка:

Заради изключителната епидемиологична конюнктура няма да има фолклорно- хумористична стратегия и проведено изхранване от вида почерпка или курбан поради риска от разпространяване на болестта от Covid-19.

„ Остават базара със щандове на производители на смилянски боб, който ще се организира в парковото пространство пред кметството и читалището, изложбата на пана от състезанието най-оригинално пано и смилянски боб, опция за посещаване на етнографската колекция " Смилянски боб и обичайни родопски терлици " , добави за " Хоризонт " Годев.

В получените до момента пана за присъединяване в състезанието има макети на здания като Часовниковата кула, която е неоспорим знак на селото.

„ Няколко забележителности, които са ситуирани в селото - постройките на кметството, учебното заведение, читалището. Има пана с съответна тема - преносим компютър от смилянски фасул, изработен с клавиатура, имаме даже и галактическа тематика - едно дете преди години направи макет с космонавти, приземил се на Марс, една огромна тенджера, в която поставил фасулеви зърна с надпис „ Храна за космонавти ", добави Илия Годев.
Повече можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР