Конфликтът между Китай и САЩ ще се превърне в непоносима

...
Конфликтът между Китай и САЩ ще се превърне в непоносима
Коментари Харесай

Китайският министър на отбраната предупреди за непоносима катастрофа за целия свят

Конфликтът сред Китай и Съединени американски щати ще се трансформира в " непоносима злополука " за целия свят, такова мнение изрази китайският министър на защитата Ли Шанфу в неделя на годишната азиатска среща на върха за сигурността " Дайлог Шангри Ла ", цитират думите му от Reuters.

" Не може да се отхвърли, че сериозен спор или борба сред Китай и Съединени американски щати ще бъде непоносима злополука за целия свят “, съобщи министърът.

Ли означи, че Китай избира разговора пред борбата със Съединени американски щати, макар обстоятелството, че двете страни се разграничават по доста способи. " Това обаче не би трябвало да пречи на двете страни да търсят допирни точки и общи ползи за развиване на двустранните връзки и задълбочаване на съдействието “, означи той.

Министърът добави, че светът е задоволително огромен, с цел да могат Китай и Съединени американски щати да се развиват дружно.

В събота стана известно за случая в Тайванския проток сред китайски и американски военни кораби. Китайски боен транспортен съд е правил " рискови " маневри наоколо до разрушителя USS Chung-Hoon на разстояние по-малко от 150 метра, заяви Военноморски сили на Съединени американски щати. Твърди се, че корабът на военноморските сили на НОАК е " минал пред носа “ на американския унищожител, който е трябвало " да промени курса и да понижи скоростта “. Коментирайки този случай, Ли Шанфу уточни, че непознати военни кораби и самолети навлизат в региони, прилежащи на китайска територия, не за спокойно прекосяване, а за провокации. Според него Пекин не е срещу мирното прекосяване на непознати кораби, стига то да не се употребява като опрощение за надмощие в корабоплаването.

Отношенията сред Съединени американски щати и Китай в последно време се обтегнаха поради обстановката в Тайван, териториалните разногласия в Южнокитайско море и рестриктивните мерки на президента Джо Байдън върху износа на полупроводникови чипове.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР