Конфигурацията, издигнала кабинета на Кирил Петков, няма да има мнозинство

...
Конфигурацията, издигнала кабинета на Кирил Петков, няма да има мнозинство
Коментари Харесай

Димитър Ганев: Опозицията от предишното Народно събрание ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" ще има мнозинство в следващия парламент! Но коалиция между тях е невъзможна

Конфигурацията, издигнала кабинета на Кирил Петков, няма да има болшинство в идващия парламент. Единственият вид за предстоящ кабинет е коалиция сред партиите от двата враждуващи лагера – на смяната и на статуквото.
 
Политическият Франкенщайн няма да се появи незабавно след изборите на 2 октомври, само че задълбочаващата се политическа рецесия съчетана с тежка социално-икономическа може да докара до неговото основаване.
 
Времето на месиите свърши, само че може да пристигна времето на месианските хрумвания.
 
Отварянето на конституционния спор е отваряне на кутията на Пандора. Конституцията ни потвърди, че не е преходна и реши доста проблеми, в това число ни вкара в Европейски Съюз и НАТО.
 
Това съобщи в изявление за БГНЕС политологът Димитър Ганев от Изследователски център " Тренд ".
 
Според него мъчно можем да си представим по какъв начин главните политически партии ще седнат на масата на договарянията след предварителните избори на 2 октомври, поради тежките обвинявания, които си разменят и даже правосъдните разногласия сред водачите на двете съществени сили.
 
" Конфигурацията, която издигна държавното управление на Кирил Петков, няма да има болшинство. Това е изрично от днешна позиция и мъчно би могло да бъде друго. Опозицията от предходното Народно заседание ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане " ще има болшинство в идващия парламент. Относителната тежест на ГЕРБ в новото Народно заседание ще бъде по-висока или сходна, същото се отнася и до Движение за права и свободи, а за " Възраждане " даже чакаме двоен растеж на представителството ", заяви Ганев.
 
Той е безапелационен, че коалиция сред тези три обединения е невъзможна, тъй като " Възраждане " слага под подозрение базови политически консенсуси, по които нито ГЕРБ, нито Движение за права и свободи ще създадат компромис.
 
" Това значи, че единственият вид за конфигурации след изборите би могъл да бъде на партии от враждуващи лагери ", акцентира политологът. Той напомни, че през 2020 година се образува едно разделяне сред лагерите на смяната и статуквото, като смяната съумя да излъчи кабинет едвам след третия опит – ноември 2021 година
 
" Сега този лагер няма да може да излъчи кабинет и ще е нужна колаборация сред лагера на статуквото и лагера на смяната. Друг вид за кабинет няма. Ще забележим дали нашият политически хайлайф ще постъпи отговорно в обстановка, в която би трябвало да се създадат доста тежки компромиси заради тежките думи, които бяха казани в последните няколко месеца. Ще забележим дали е подготвен на прага на социално-икономическата рецесия, в която се намира освен България, само че и Европа, да прояви отговорност и да сглоби някаква настройка ", съобщи Ганев.
 
Той не изключи опцията да не се сформира държавно управление след 2 октомври, само че тогава би трябвало да си отговорим на въпроса какво ще се промени през идващите 3 месеца, през които служебният кабинет ще продължи да действа и ще влезем в нова акция.
 
" На каква основа може да се направи една последваща коалиция?Вероятно тази настройка, за която загатнах, ще бъде още веднъж безалтернативна и ще сме изгубили три месеца без работещ парламент и без работещо постоянно държавно управление ", уточни политологът.
 
На въпрос дали на тези избори ще сме очевидци на нов инженерингов план в политиката, както през последните десетилетия, политологът отговори, че не обича този термин. " Единственият нов индивид на сцената е " Български напредък ". Ако си спомняте, той потегли с добър начален старт, тъй като водачът на партията беше известно лице. Освен това се нарежда в геополитическата ос, заемайки една известна позиция: ние сме членове на Европейски Съюз и НАТО, само че не би трябвало да се караме с Русия, би трябвало да оставим отворена вратата за разговор с Москва. Стефан Янев говореше за народен суверенитет и отбрана на националните ползи ", напомни Ганев.
 
Той означи, че доверието в партията на Стефан Янев непрекъснато ерозира и от 7,5% през май е спаднало до 4,5%. " Дори и да трансферира бариерата за влизане в Народно събрание, този план няма да има сериозна тежест като въздействие в Народното събрание. С 12-17 народни представители мъчно можеш да обърнеш мача. Не може да се наруши и конфигурацията, за която загатнах нагоре ", съобщи политологът от " Тренд ".
 
Според него политическият Франкенщайн няма да се появи директно след изборите на 2 октомври. Проблемът ще бъде в ниската изборна интензивност, която по всичко проличава ще бъде записана. А тя ще бъде ниска най-много поради отчуждаването на хората от настоящия политически истаблишмънт.
 
" Може даже да паднем под изборната интензивност от 14 ноември предходната година, тъй като огромна част от хората са уверени, че след тези избори няма да има кабинет. Те възприемат тази избори като промеждутъчен мач, една контрола, което ги демотивира да излязат да гласоподават ", съобщи Ганев.
 
Проблемът ще бъде, в случай че политическата рецесия съчетана със социално-икономическата стартират да се задълбочават през зимата. В сходни обстановка доста бързо се стига до радикализация на обществото.
 
" Това може да роди политическия Франкенщайн, включващ всевъзможен жанр радикални хрумвания. Забелязваме първите такива признаци през последните месеци с растежа на " Възраждане ", предизвести политологът.
 
Той изясни, че политическият Франкенщайн ще се роди в нови или съществуващи политически субекти, които слагат под подозрение базови политически консенсуси – геополитическа ориентировка, участието в Европейски Съюз и НАТО, радикална смяна на икономическия модел и така нататък Вероятно ще се предложи и промяна на политическия модел – превръщането на България от парламентарна в президентска република.
 
" Тези хрумвания сега наподобяват маргинални, т.е. не могат да преобърнат каруцата. Само че след задълбочаваща се икономическа и политическа рецесия, тези гласове ще наподобяват доста по-сериозно и законно. Не дребна група от хора може да се замислят дали да не пробват това, откакто другото очевидно не върви. Тогава и огромни партии могат да посегнат към инструмента на Велико народно събрание за промяна на формата на държавно ръководство, с цел да се подсигурява някаква форма на сякаш политическа непоклатимост. Все сюжети, от които страната ни единствено ще пострада ", предизвести Димитър Ганев, наблягайки, че натрупваните с десетилетия проблеми не могат да бъдат решени с магическа пръчка, а трябват години систематична и задълбочена работа на едно или няколко държавни управления.
 
" Нищо друго няма да даде действителен резултат. Периодът на месианството отмина, само че може да пристигна времето на месианските хрумвания, т.е. излизане от НАТО и Европейски Съюз, внезапна промяна на политическия или икономическия модел ", сподели още политологът.
 
Той не приема гласовете за смяна на Основния закон, които се чуват от разнообразни политици.
" Проблемът не е в Конституцията, а в тези, които би трябвало да я съблюдават. Може да има доста рецензии против нея, само че тя ни преведе през едно доста комплицирано време. Реши доста рецесии, направи ни членове на Европейски Съюз и НАТО. Притеснен съм с леката ръка, с която се слага под подозрение българската Конституция и политическата система ", сподели Ганев.
 
Политологът е безапелационен, че отварянето на конституционния спор е кутията на Пандора.
" Представете си тези партии сега с двойно по-голямо посланичество, тъй като Велико народно събрание е с 400 народни представители да реализират с две трети консенсус по един нов Основен закон. Представете си какви хрумвания ще се родят и какъв артикул може да имаме най-после. Страхувам се от такава смяна. Стоя на доста консервативни позиции в този спор ", акцентира пред БГНЕС Димитър Ганев.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР