Конференция Идентичност и публики: Културният свят достига до всички“, организирана

...
Конференция Идентичност и публики: Културният свят достига до всички“, организирана
Коментари Харесай

Етнически малцинства и ромска идентичност бе тема на научна конференция във Варна

Конференция " Идентичност и публики: Културният свят доближава до всички “, проведена от съдружие " Наш свят “, се организира тези дни във Варна и притегли голям брой участници и слушатели. Залата на Арт Център Радио Варна беше претъпкана с над 60 души, пристигнали особено за форума от София, Девня, Повеляново, Благоевград и Синдел, съобщи кореспондент на Varna24.bg .

Конференцията се организира като част от проект BGCULTURE-3.001-0030 “Културният свят доближава до всички “ по Първа покана на Резултат 3 " Подобрена осведоменост за изкуства и просвета на етнически и културни малцинства (Фокус върху роми) “ на стратегия РА14 " културно предприемачество, завещание и съдействие “ по Финасовия механизъм, на Европейското икономическо пространство 2014-2021 година

Всички присъстващи изслушаха в унес ангажираните позиции по време на панел " Идентичност в епохата на цивилизацията “ на университетските изявления с отчети на доцент доктор Иво Стамболийски и неговите студенти от Варненския свободен университет - Калина Петева, Иванета Богданова - магистър по логика на психиката, Теодор Танчев. В полемиките след представянето на отчетите се включиха и представители от публиката с мнения и въпроси, свързани със социално-философските проблеми на етническите малцинства в България, залегнали като съществена тематика на панела. Дискутираха се способи за повишение на интеграцията на малцинствените групи, обществените и културни взаимоотношения и типовете еднаквост, които директно въздействат на тяхната самооценката и принадлежността. Огнян Исаев, програмен шеф в Тръста за обществена опция,  който особено дойде за конференцията от София, показа, че сходни публични проучвателен мероприятия на тематика етнически малцинства и ромска еднаквост са необичайност в българската реалност. Успелите и учени роми рядко се промотират и се дават за образец от медиите, които постоянно натъртват на избрана каста и ниско равнище на начетеност на малцинствата.

Практико-теоретичният метод за проучване на детските публиките в панел Детска аудитория: нови подходи за по-добра рецепция на артистичните артикули “, воден от доктор Ива Панева, в допълнение притегли голям брой полемики от страна на шефове на учебни заведения, учители и представители на неправителствения бранш, като съдружие " Родолюбие “, фондация " Гея “, ЦСРИДУ " Живот под дъгата “, Пресклуб Варна и ЦПЛР – ОДК – Варна.

Всички отчети ще бъдат издадени от съдружие " Наш свят “ в реферирано издание към НАЦИД, което е доказателство за високото професионално и академично равнище на показаните реферати. Конференцията потвърди, че сходна самодейност за събиране на академично насочени и практици - експерти, работещи в културно-образователната сфера, обвързвана с деца и младежи от етническите малцинства, е нужна за България за възстановяване на обмена на хрумвания за работата с деца и младежи билингви, чийто български език се явява като втори. Именно по тази причина, уредниците, дружно с техните сътрудници от с. Синдел, СОУ " Св. Кирил и Методий “, взеха решение конференцията да стане годишна, като през октомври 2024 година да се организира второто й издание.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР