Конфедерацията на независимите синдикати (КНСБ) изнесе данни за куп нарушения,

...
Конфедерацията на независимите синдикати (КНСБ) изнесе данни за куп нарушения,
Коментари Харесай

КНСБ алармира за множество нарушения спрямо работещи в Германия българи

Конфедерацията на самостоятелните синдикати (КНСБ) изнесе данни за куп нарушавания, свързани с командированите служащи зад граница, на фона на устойчивата наклонност за непрестанно нарастване на броя на българските жители в Германия, съобщи.
Основните проблеми, с които се сблъскват нашенците във Федералната република, се отнасят до неспазване на трудовото законодателство, измами от страна на медиатори за намиране на работа, неизплащане на трудови хонорари, невнасяне на обществени здравни осигуровки, непризнаване на отработени часове. Другите проблеми, които са установени, се отнасят до задържане на персонални документи от страна на работодателите и липса на средства за престояване.
Едно от сериозните провокации, обвързвано с работещите в Германия български жители, е нерегламентираната претовареност . Много мигранти работят без трудови контракти и без да имат здравни и обществени осигуровки, поставят труд в извънработно време и почивни дни и стават постоянно жертва на употреба. Българските жители срещат сериозен проблем с езиковите знания, остава неуреден и въпросът за оказването на филантропична помощ за тези, изпаднали в тежко обществено състояние.
Нели Ботевска от КНСБ изясни, че синдикатът стартира да отделя съществено внимание на отбраната на командированите служащи с Германия. Експертът уточни две групи случаи на нарушаване на правата на трудещите се. Става дума за домашните помощници и обществените асистенти, които отиват в Германия, с цел да се грижат най-често за възрастни или тежко заболели хора. " Някои от тези дами изобщо не са командировани съгласно разпоредбите. Повечето тях не владеят немски език, дават им се контракти на немски език, които те подписват, а на ръка се дописват договорите във връзка с заплащането ", изясни още Ботевска.
По думите ѝ другите случаи са свързани със строителните служащи в сектора. Има огромни нарушавания - подписан контракт за едно заплащане, а в действителност се изплаща по-малка сума за това . Не се заплаща ексклузивен труд, не се заплаща труд събота-неделя, означи още синдикалистът.

" Нашите българи постоянно подхващат миграция за сезонна работа зад граница. Целта е прибиране на годишна продукция. Сезонната работа значи краткосрочна претовареност, която неведнъж отпада от опциите за регламентиране ", разяснява Валентина Васильонова от синдиката в земеделието. Тревожим се в това, че в земеделието можеш да упражняваш труд без контракти. Така пораства броят на хората, които попадат в накърнимост в трудова употреба , безапелационна бе тя.
Стана ясно, че в КНСБ от няколко години съществува консултантски център за български служащи, които са командировани и/или желаят да работят в Германия. В институцията се дават съвещания на български език за главните трудови, обществени и осигурителни права в Германия, за нужните документи преди и по време на командироването, за възможните клопки и уловки в трудово-правен аспект, както и към кои институции и сътрудници по плана могат да се извърнат заинтригуваните лица.
Информация може да се получи и в приемната на КНСБ в София пл. " Македония " №1, както и от консултантите Нели Ботевска и Величка Микова на телефони: 02/ 4010 442 и 02/ 4010 476.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР