Конфедерация на труда Подкрепа разкритикува предложенията за Законите за държавния

...
Конфедерация на труда Подкрепа разкритикува предложенията за Законите за държавния
Коментари Харесай

КТ „Подкрепа“ с критики към бюджета, иска данъчни промени, ръст на майчинството и минималната заплата

Конфедерация на труда " Подкрепа " разкритикува предложенията за Законите за държавния бюджет, НЗОК и ДОО. 

Синдикатът предлага Закон за корпоративното подоходно облагане – да се ползва двустепенна канара.

" За дребните и междинните предприятия да се резервира 10% ставка , до момента в който за огромните предприятия тя да стане 20% . Възможно е и използване на разнообразни ставки съгласно размера на облагата, не съгласно размера на предприятието. Само при нарастване на корпоративния налог на 15%, само че за всички предприятия, МФ пресмята спомагателни 2,31 милиарда лева Това са средства, които биха понижили доста натиска върху бюджета и нуждата от вдишване на нови задължения ", означават от конфедерацията. 

Според синдиката в държавния бюджет за 2023 година е недопустимо предлагането за увеличение единствено с 10 % на заплатите на работещите в администрацията, които не са получили покачване на възнагражденията през предходната година. 

Освен това от КТ " Подкрепа " упорстват за нарастване сред 15 и 30 на 100 на заплатите в разнообразни ведомства , измежду които Национален осигурителен институт, НЗОК, Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

" Освен във връзка с възнагражденията на служащите и чиновниците в държавна администрация следва да се намерения и за увеличение на средствата за прехрана и за финансови разноски във всички горецитирани административни структури. Това е извънредно належащо имайки поради увеличението на разноските за електрическа енергия, с оглед застраховане на средства за консумативи, командировъчни за осъществяване на инспекции, нарасналите разноски на комуналните услуги, както и поради остарелите сграден фонд, съоръжение, техника ", се отбелязва в позицията им. 

В мнението още веднъж се настояваме за растеж на МРЗ на 850 лева в този момент.

" Ръстът при започване на годината беше най-малък, инфлацията продължава да е висока, а потреблението на съществени хранителни артикули (по данни НСИ) понижава ", означават от там. 

Синдикатът отбелязва, че в бюджета на МФ не е включено нарастване на общоприетата ставка на Данък добавена стойност от 20 на 22% - този налог се заплаща от потребителите.

" И все още приходите в бюджета от косвени налози съставляват към половината от всички доходи. Въвеждането на по-висока ставка значи да се натоварят в допълнение най-нискодоходните групи жители, които харчат целия си месечен приход за покриване на виталните си потребности. КТ " Подкрепа " е изрично срещу такава мярка ", акцентират от синдикалната организация. 

В друго мнение по отношение на ДОО, КТ " Подкрепа " отбелязва, че обезщетение за развъждане на дете до 2-годишна възраст е замразено на 710 лева

" Т.нар. майчинство дълги години не беше обновено. Очевидно българските майки би трябвало да се надяват на партийни боричкания и наддавания, с цел да получават обезщетение най-малко в размер на минималната работна заплата, която биха получавали, в случай че не си бяха разрешили лукса да раждат и/или отглеждат деца. КТ " Подкрепа “ за следващ път упорства майчинството да бъде обвързано и равно на минималния застрахователен приход. Подчертаваме, че това са лица, които са работили и са се осигурявали и отново ще го вършат, откакто в това време дадат приноса си към подсилване на демографския капацитет на българското общество ", безапелационни са от КТ " Подкрепа ". 

С цялостните мнения може да се запознаете
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР