Компютърният ентусиаст Дейвид Хуанг сподели подробности относно предстоящите процесори AMD

...
Компютърният ентусиаст Дейвид Хуанг сподели подробности относно предстоящите процесори AMD
Коментари Харесай

Първи тестове на AMD Phoenix 2 – Zen 4 ядрата са 30% по-бързи от Zen 4c

Компютърният запалянко Дейвид Хуанг показа детайлности по отношение на идните процесори AMD Phoenix 2 със Zen 4 и Zen 4c ядрата. Това е първият опит на AMD да употребява хибридна архитектура с разнообразни ядра и съгласно разбора на запалянкото е доста сполучлив — за разлика от Intel, тук дребните ядра поддържат мулти-прецизността. Въпреки това, Zen 4c ядрата към момента доста отстъпват на по-големите си братя.

Какво съставлява хибридната архитектура в чиповете AMD Phoenix 2?

Процесорите AMD Phoenix 2 още преди стартирането им провокираха доста звук в избрани кръгове, защото мнозина не имаха вяра, че AMD ще предложи чипове, оборудвани със Zen 4 и Zen 4c ядра в потребителския сегмент. Тези процесори съставляват първото навлизане на AMD в света на чиповете с хибридна архитектура и както демонстрира анализът на Хуанг, компанията е поела по своя неповторим път, надалеч от тактиката на Intel. За разлика от Intel, който употребява две изцяло разнообразни архитектури за P-ядрата и E-ядрата в своите хибридни чипове като Alder Lake и Raptor Lake, AMD употребява същата Zen 4 архитектура във Phoenix 2, само че с малко по-различно осъществяване.

Предимството е, че AMD Zen 4c E-ядрата поддържат многонишкова технология (SMT), до момента в който Intel E-ядрата нямат сходна технология Hyper-Threading. Ключовият миг е, че Zen 4c е съвсем еднакъв със Zen 4, само че е с 35,4% по-малък по размери и два пъти по-плътен, само че работи на по-ниски тактови скорости и по-малко кеш. Процесорите Phoenix 2 към момента не са публично показани, само че първият чип към този момент излезе на пазара. Става дума за процесора Ryzen Z1, който стои в основата на базовата версия на портативната подпора ASUS ROG Ally.

Ryzen Z1 е шестядрен, 12-нишков процесор, основан на 7nm софтуерен развой. Той включва в себе си две ядра Zen 4 и четири ядра Zen 4c, които могат да работят надлежно на честоти до 4,9 GHz и 3,5 GHz. За съпоставяне, Ryzen 7 7840U има осем Zen 4 ядра с тактова периодичност до 5,1 GHz. Хуанг е тествал системата с Ryzen Z1, оборудвана с 16 GB LPDDR5X-7500 RAM. Чипът е работил в режими 15 вата и 30 вата.

Каква е разликата сред двете ядра Zen 4 и Zen 4c, съгласно тестванията?

Сравнявайки новия процесор Ryzen 7 7840U в HP Elitebook 835 G10, Хуанг е открил, че Zen 4 е с 30% по-бърз от Zen 4c в еднонишковия тест за продуктивност SPECint (изчисления на цели числа). Същевременно, при една и съща периодичност от 3,2 GHz, продуктивността на ядрата се е оказала идентична, потвърждавайки архитектурното подобие на ядрата.

Въпреки това, при проблеми от действителния живот, разликата може да бъде още по-забележима. Така в синтетичния тест Cinebench R23, Ryzen 7 7840U превъзхожда Ryzen Z1 както в 15-ватовия, по този начин и в 30-ватовия режим, демонстрирайки преимущество надлежно от 53,5% и 18,2%.

Заслужава да се отбележат и останалите механически характерности на новите процесори. За да реализира същите работни честоти, Zen 4c изисква по-високо напрежение на ядрото в съпоставяне със Zen 4. Изследванията демонстрират, че минималното напрежение, належащо за работа на процесора при избрана периодичност (Vmin) за Zen 4, се реализира при 2,3 GHz, до момента в който за Zen 4c тази цифра е под 1,5 GHz.

Кое от двете е по-икономичното?

Интересното в тази ситуация е, че кривите на напрежение-честота (V/F) за двете ядра се пресичат при към 1,5 GHz. Zen 4c реализира най-хубавата си енергоефективност в диапазона от 1,5 до 2 GHz и макар по-високото записано напрежение, Zen 4c употребява по-малко сила, с помощта на по-компактния си дизайн.

А спрямо графичните калкулации?

По отношение на графичната продуктивност, Ryzen 7 7840U също превъзхожда Ryzen Z1, осигурявайки до 65% повече продуктивност при игрите, с помощта на 12 RDNA и 3 изчислителни блока с тактова периодичност 2,7 GHz, спрямо четирите 2,8 GHz изчислителни блока на Ryzen Z1.

Въпреки обстоятелството, че новият артикул на AMD показва забавни софтуерни нововъведения, по-специално с помощта на потреблението на една и съща архитектура за двата вида ядра и опцията за по едно и също време осъществяване на многопоточни задания на енергоефективните E-ядра, той към момента отстъпва в някои аспекти на процесорите Ryzen 7 7840U. Това обаче е първата стъпка на AMD в света на хибридните чипове и сега можем решително да кажем, че компанията е на прав път, предлагайки артикул с добър капацитет за по-нататъшно развиване.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР