Комплексният онкологичен център в Пловдив е първото лечебно заведение в

...
Комплексният онкологичен център в Пловдив е първото лечебно заведение в
Коментари Харесай

Апарат ще пази косата на онкоболни в КОЦ-Пловдив

Комплексният онкологичен център в Пловдив е първото лечебно заведение в града, което към този момент разполага с уред за опазване на косата по време на химиотерапия. Това става допустимо, посредством специфичната система за изстудяване на скалпа. Такава техника у нас има само в София.
По време на химиотерапия се получава увреждане на космените фоликули от самото лекарствено лекуване. Хората, главно дамите, са извънредно суетни и такава загуба въздейства мощно на прочувственото им положение, което добавено към лекуването на рака води до мощен стрес за организма. С новия уред КОЦ Пловдив към този момент ще даде опция на пацентите да запазят косата си на фона на провежданата химиотерапия, което ще способства за комфорта им и едно по-добро прочувствено положение. Това от своя страна ще има удобно въздействие върху целия лековит развой, разяснява доктор Елена Бангиева от отделението по здравна онкология.
Използването на системата е извънредно елементарно, неинвазивно и комфортно за пациента. Тя работи по този начин, че загубата на коса може да бъде понижена или изцяло предотвратена посредством изстудяване на скалпа. Химиотерапията работи като напади всички бързоделящи се кафези в тялото, като косата е втората такава тъкан в организма. При попадане на химиотерапевтика посредством кръвоносните съдове, хранещи скалпа, се повреждат космените фоликули, което води до загубата на коса. Чрез системата се реализира стесняване на тези кръвоносни съдове, а по този метод молекулите на медикаментите не доближават до клетките на косъма. По този метод се предотвратява загубата на коса, изясни правилото на деяние доктор Бангиева.
Системата за изстудяване на скалпа може да се ползва при химиотерапия при солидни тумори и лекуване с Таксани, Антрациклини и алкиращи препарати. Не се употребява при злокачествени болести на кръвта, при съществуване на студова алергия, при облъчен с лъчетерапия череп и налични метастази по скалпа. В взаимозависимост от потребления химиотерапевтичен режим се изпозва друга стратегия на апарата, което води до индивидуализиране на метода, по отношение на потребностите на пациента.
В Европа системата Паксман – наречена на името на дамата, болна от рак, чийто брачен партньор изобретява апарата, се ползва извънредно сполучливо и дейно. Използва се всеобщо в Англия, Норвегия Швейцария. Резултатите демонстрират 78 % понижаване на риска от плешивост (опадане на косата) - изцяло или в дребна степен.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР