Компенсирането на хората, пострадали от наводнението в Карловско, не минава

...
Компенсирането на хората, пострадали от наводнението в Карловско, не минава
Коментари Харесай

Потопените в Карловско още си чакат парите

Компенсирането на хората, потърпевши от наводнението в Карловско, не минава леко. Реално то още не е почнало, с изключение на символичната държавна помощ от 375 лева В момента - два месеца след бедствието, се прави спомагателен списък на вредите по домовете.

Според проектите на общинската администрация комисия е трябвало да направи обиколка в селата Слатина, Войнягово и част от Каравелово в четвъртък и петък, а през днешния ден и на следващия ден - в другата част на Каравелово и Богдан. Този спомагателен списък се наложи, откакто се появи неодобрение измежду хората за метода на компенсиране след първия оглед. Има разногласия за какви тъкмо опустошения какви пари се поставят, във връзка с степента на обида, по отношение на кой употребява непрекъснато парцела, кой - не, и т. н.

Така към 1.5 млн. лева, събрани от община Карлово от дарения, към момента не са при хората. А казусът не търпи отсрочване, защото идва зима и каквото може, следва да се поправи. Очаква се най-големи суми да получат хората, чиито къщи са изцяло разрушени или имат градивни промени.

Освен това самата общинска администрация излъчва разнопосочни сигнали. В началото на октомври плъзнаха информации, че ще се прави нов списък, само че тя изрично ги отхвърли - важал този, който е осъществен незабавно след бедствието. В края на месеца обаче общинският съвет сътвори комисия за нов оглед и списък за " по-справедливо систематизиране на събраните дарения " - по този начин се оказа, че първия път работата не е свършена както би трябвало. Има образуван публичен съвет, който да наблюдава процеса.

Неправителствената организация " Гората БГ " пък счита да разпредели събраните към 400 000 лева измежду хората под формата на ваучери за магазини за строителни материали и техника. В момента върви анкета в обществените мрежи по какъв начин тъкмо да се реализира това.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР