Компанията на Гинка Върбакова Инерком България окончателно осъди Комисията за

...
Компанията на Гинка Върбакова Инерком България окончателно осъди Комисията за
Коментари Харесай

Гинка Върбакова осъди КЗК за сделката с ЧЕЗ, може да вземе милиони

Компанията на Гинка Върбакова " Инерком България " дефинитивно осъди Комисията за защита на конкуренцията за нелегално блокиране на договорката ѝ за придобиването на българските активи на ЧЕЗ, научи Mediapool. Решението на петчленния състав на Върховния административен съд е, че антимонополната комисия е употребила противозаконни претекстове и връща проблема за ново изговаряне.

През юли 2018 година Комисия за защита на конкуренцията спря договорката за придобиването на електроразпределителното и електроснабдителното сдружение в Западна България с претекста, че по този начин придобиващата го пазарджишка компания " Инерком " ще получи господстващо състояние на пазара на електрическа енергия. Препъникамък се оказа притежаваният от компанията на Гинка Върбакова бизнес с произвеждане на слънчева електрическа енергия. Макар делът на слънчевите централи на " Инерком " да бе незабележим, компанията предложи да трансферира тяхната благосъстоятелност, само че антимонополният орган не взе поради това.

Така, изтече и чешката компания се отхвърли от договорката. След това бе подписана такава със застрахователния холдинг " Еврохолд ". Тя – този път с претекста, че новият притежател можел хипотетично да дава гаранции на енергийните сдружения при търговия на борсата за ток. Това бе оспорено пред Върховен административен съд и в последна сметка договорката получи утвърждението на регулатора.
 {{ otherArticle[0].article.title }}
Коментар на Калоян Стайков от Института за пазарна стопанска система...

В този случай висшият съд се оказа от основно значение, тъй като делото на " Еврохолд " против Комисия за защита на конкуренцията се разви доста по-бързо от това на " Инерком ", макар че стартира по-късно. Така.

Сегашното решение на петчленен състав на Върховен административен съд е дефинитивно. Това значи, че Комисия за защита на конкуренцията би трябвало да признае гафа си, само че няма по какъв начин да позволи договорката на Върбакова за ЧЕЗ, тъй като тя към този момент е невъзможна. След това Гинка Върбакова ще получи опция да осъди безпроблемно страната за най-малко 5 милиона евро неустойки по реда на Закона за отговорността на страната и общините за вреди (ЗОДОВ).

Именно. Отделно Върбакова може да претендира за милиони за пропуснати изгоди, административни разноски и изхарченото за юристи. Това има капацитета да се трансформира в най-голямото дело, заведено против страната по реда на ЗОДОВ.

Върховен административен съд дефинитивно се произнася, че Комисия за защита на конкуренцията е блокирала договорката за активите на ЧЕЗ, без да извърши първия наложителен стадий от процедурата - оценка на концентрацията посредством ускорено изследване. Това нарушаване е значително, тъй като законът не разрешава възбрана на концентрацията без преди този момент да има извършено ускорено изследване.

Методиката, по която работи Комисия за защита на конкуренцията, дефинира, че когато общият пазарен не надвишава 15% на съответния пазар, концентрацията не би попречила значително конкуренцията. По делото на " Инерком " против Комисия за защита на конкуренцията са назначени и изслушани две експертизи. Те демонстрират, че делът на общите фотоволтаични мощности на ЧЕЗ и " Инерком " съставляват дял от 2.5%. Те създават 2.7% от слънчевата сила в страната. Това е надалеч по-малък дял от въпросните 15%., само че Комисия за защита на конкуренцията просто не е направила изследване преди да вземе решение.

" Като се е произнесла напряко с решение, с което е забранила концентрацията сред предприятия, Комисия за защита на конкуренцията е нарушила плануванаъа в закона процедура ", се споделя в решението на съда.

Решението на антимонополната комисия за договорката на Върбакова бе взето в условия на мощен политически напън и неразбираеми подмолни измами, в това число от страна на чешкия енергиен тръст ЧЕЗ. Опозицията упрекна държавното управление на Бойко Борисов в прикрито придобиване на ЧЕЗ, след което Борисов дефинира договорката на " Инерком " като " планувана интервенция " за събаряне на държавното управление, с присъединяване на руско-грузински офшорки и български банки. Тогавашните ръководещи пробваха разнообразни способи да попречат на Върбакова да получи българския бизнес на ЧЕЗ. Последвалото решение на Комисия за защита на конкуренцията изглеждаше като осъществяване на политическа поръчка от страна на сякаш самостоятелния регулатор.

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА:

Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР