Компанията MediaTek, която временно се отказа от производството на топ-чипове

...
Компанията MediaTek, която временно се отказа от производството на топ-чипове
Коментари Харесай

Анонс на мощната SoC MediaTek Helio P90 за смартфони от среден клас

Компанията MediaTek, която краткотрайно се отхвърли от производството на топ-чипове за смарт телефони, продължава да усилва портфолиото си в междинния сегмент. Днес производителят публично показа системата-върху-чипа MediaTek Helio P90 , която по благоприятни условия не отстъпва на флагманските решения.

Новата SoC MediaTek Helio P90 се създава посредством 12 нанометров софтуерен FinFET развой в заводите на TSMC.

Конфигурацията на MediaTek Helio P90 включва 8-ядрен процесор с две високопроизводителни Cortex-A75 ядра с тактова периодичност до 2,2 GHz и шест Cortex-A55 енергийно ефикасни ядра с периодичност до 2,0 GHz. Графичният ускорител е PowerVR GM 9946 , който е с 50% по-производителен от интегрираната графика в Helio P70. Вграденият контролер за LPDDR4x оперативна памет може да адресира до 8 GB.

Производителят особено акцентира необятните благоприятни условия на хардуерната поддръжка на логаритмите с изкуствен интелект и на мултимедията. Многоядреният копроцесор APU 2.0 , комбиниран с технологията AI Fusion обезпечава четворно по-висока скорост на ИИ логаритмите спрямо P60 и P70. Направените от MediaTek проби демонстрират, че в ИИ региона, Helio P90 превъзхожда миналогодишната флагманска SoC Qualcomm Snapdragon 845 и нищожно отстъпва на Snapdragon 855.

Новият чип поддържа единични камери с резолюция до 48 мегапиксела и двойни камери с резолюция до 24+16 мегапиксела . Налична е хардуерната поддръжка на боке резултата, допустимо е да се снимат видеа при скорост 480 фрагмента в секунда. Чипът поддържа и технологията Гугъл Lens.

Що се отнася до екраните, поддържат се резолюции до 2520х1080 пиксела . Поставени са Wi-Fi 802.11ac и Bluetooth 5.0 модули за безжична връзка, както и LTE Cat. 12 модем с поддръжката на Dual 4G VoLTE и ViLTE.

MediaTek Helio P90 към този момент е възложен на сътрудниците на MediaTek и първите смарт телефони с новия чип се чака да излязат през първото тримесечие на 2019 година.

Сега се чака появяването на самостоятелните проби, с цел да се съпостави продуктивността на MediaTek Helio P90 с другите чипове за смарт телефони от междинен клас, като да вземем за пример 11 nm Qualcomm Snapdragon 675.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР