Компанията "Инаут трейд", която организира доставките на електронни търговци, получава

...
Компанията "Инаут трейд", която организира доставките на електронни търговци, получава
Коментари Харесай

Русенската разпределителна гара на онлайн пратките за Европа

Компанията "Инаут трейд ", която провежда доставките на електронни търговци, получава финансиране до 7.5 млн. евро от BlackPeak Capital. Дружеството към този момент има склад 3 декара в Русе, нов център в Унгария и проект за подобен в Германия. С получените средства компанията ще купува съперници от района.
Да пазаруваш от у дома е бързо, елементарно и комфортно - най-малко за потребителите. За онлайн търговците обаче стои въпросът по какъв начин продуктите им да стигнат до домовете на клиентите, и то на допустима цена. Задачата се усложнява в допълнение, когато става дума за доставки зад граница. Тъкмо този въпрос взема решение русенската компания " Инаут трейд ", която дава логистични услуги за онлайн магазини под марката eushipments.com.

С мрежата си от над 30 партниращи куриерски сдружения тя предлага култивиране и снабдяване на поръчки от интернет търговци до страните от Европейския съюз и Англия. През последните години бизнесът й трайно пораства с дву- и трицифрени темпове, като за 2021 година приходите доближават 8 млн. лева А упоритостите й са с новопривлечения вложител BlackPeak Capital да укрепи органичния напредък и с придобивания в района. Фондът ще вложи до 7.5 млн. евро, като над половината от сумата към този момент е импортирана - против миноритарен дял в притежателя на " Инаут трейд " " ЕУшипмънтс.ком ". От Русе за Европа Русенската компания е, които до тогава имат взаимен бизнес за мебели за баня. Необходимостта да усъвършенстват разноските за дистрибуция на продуктите си ги подтиква да отворят личен офис за куриерски услуги, чието бурно развиване скоро го трансформира в главното им занятие. Официалният термин, с който се дефинира активността на сдружението, е интегратор на куриерски услуги. За разлика от класическите куриери, които транспортират всевъзможен тип колета - писма, палети, b2b размери, документи и така нататък, " Инаут трейд " работи единствено в една сфера - култивиране и снабдяване на поръчки от онлайн търговци, показва Светлозар Димитров. При това фокусът е съответно към търговци, чиято цел е да продават зад граница.

Компанията на процедура предлага на е-магазините модел, посредством който пратките да доближат разнообразни пазари в Европейски Съюз плюс Англия. Идеята е, че вместо самите търговци да търсят благоприятни условия да доставят пратките си в другите страни, " Инаут трейд " си партнира с локалните огромни куриери, реализира връзката с тях по доставката на пратките. Отделно от това българското сдружение поема и самото ръководство на поръчките, или така наречен фулфилмънт, който включва депозиране, култивиране и ръководство на наличностите, окомплектоване на поръчките и превръщането им в куриерски колета, които надлежно да бъдат доставени.
Реклама
Моделът на работа е по този начин проведен, че компанията може да предложи самостоятелни, персонализирани цени за всеки клиент според от потребностите на бизнеса му. От сдружението не показват съответен образец за цени, само че удостоверяват, че офертите им са под тези на класическите интернационалните куриери. " В така наречен първа миля всеки ден събираме от адреса на онлайн търговеца всичките му размери за всички дестинации, т.е. тук имаме спестовност от размера ", споделя Димитров. Пратките от всички клиенти се събират в Русе, където " Инаут трейд " има 3 дка склад за фулфилмънт услуги. Той играе ролята на самобитна фуния и в него пратките се обработват и се разпознава закъде би трябвало да пътуват. Оттам се натоварват на лични или наети транспортни средства и се карат до съответния локален пощальон сътрудник в страната, за която са предопределени. " Което значи, че себестойността на услугата е доста ниска, тъй като имаме така наречен първа миля, която събира доста размери за доста държави; имаме така наречен междинна миля, която свързва адреса на онлайн търговеца с локалния партньор; и имаме последната миля, която е извънредно значима във връзка с ценообразуването, защото в нашите партньорски взаимоотношения с локалните куриери ние плащаме за вътрешнонационална, а не за интернационална доставка ", изяснява Светлозар Димитров. Невидимата ръка зад пазара От 2013 година българското сдружение е построило самостоятелна мрежа с над 30 такива логистични сътрудници в обособените страни в Европейски Съюз и Англия, като по думите на мениджърите във всяка от тях доставя с повече от една локална куриерска компания. Съществен плюс от съдействието с местни играчи е, че това разрешава да се отговори на характерните потребности и желания на потребителите на съответния пазар - да вземем за пример в някои страни са желани доставките до персонален адрес, в други - до офис на куриера, в трети пък са известни така наречен шкафчета. А от " Инаут трейд " показват, че с помощта на необятната си мрежа от партньорства с локални куриери могат да предложат на клиентите си онлайн търговци над 600 метода за доставка.

Отделно от това, за 17 от европейските пазари, до които доставя колета, българската компания предлага и опция за продажба с натрапен платеж. " Което значи, че това е доста бърз старт и тест на пазара за търговец, без да интегрира някакви локални платежни процеси, картови заплащания или каквото и да е. Тоест те могат да верифицират бизнес модела доста бързо - отварят лек уебсайт, пускат най-продаваните артикули с натрапен платеж и тестват какво се случва ", акцентира мениджърът.
До 2019 година компанията се обитава в склад от 500 кв. м в Русе. С разрастването на бизнес през днешния ден към този момент площта е 3 дка
Разработената от компанията софтуерна платформа разрешава и още нещо значително - разплащания в разнообразни валути. " Нашите локални сътрудници в обособените страни инкасират по отношение на локалното законодателство в локална валута. При нас постъпват заплащания в шест валути, които минават през така наречен директни сметки, откъдето софтуерът автоматизирано схваща на кого е съответната сума и я поставя на опашка за погашение. То също е изцяло автоматизирано и се случва по отношение на потребностите на клиентите - по тяхна преценка ние можем да им изплатим инкасираните средства в истинска валута или в български левове ", показва Димитров.

По думите му компанията е водач в сегмента си в България, като към този момент работи с близо 400 клиента, главно търговци на мода и аксесоари, козметика, хранителни добавки и дребна електроника. " Общо 91% от пратките са с тегло до 3 кг, като от тях 70% са с тегло до 1 кг ", отбелязва той.
КАПИ i КАПИ профили
Корпоративните данни за сдружението са от осведомителния масив КАПИ. Достъпът до цялостните фирмени и секторни профили са част от абонаментния проект Капитал PRO.
ИНАУТ ТРЕЙД ЕООД Собствен капитал 1,2 Печалба 1,1 Активи 1,8 Пасиви 0,6 Брой заети 31 Приходи 7,3 Данните са за 2020 година и са по последния подаден доклад на сдружението. Сумите са в млн. лева Реклама
През 2021 година към 70 от клиентите са аутсорснали логистичните си действия в склада в Русе, като са декларирали обработката на към 250 хиляди колета, регистрира още мениджърът. Дестинация: напредък Освен личния фулфилмънт склад в Русе " Инаут трейд " има подписани съглашения с фулфилмънт сътрудници в още девет страни за прилагане на техни складови площи по сходен модел. А от няколко месеца към този момент работи и вторият й личен склад, който е основан в Унгария и разрешава още по-бързо обслужване на пазарите в Западна и Централна Европа. Плановете на компанията са на идващ стадий подобен личен склад да бъде отворен и в Германия, където се генерира доста огромна част от размерите на електронна търговия за цяла Европа.

Бурното развиване на онлайн продажбите в световен мащаб през последните години се вижда ясно и във финансовите резултати на българското сдружение - за петте години от 2016 до 2020 година приходите и облагата му се усилват непроменяемо с дву- и трицифрени темпове на годишна база, като през 2020 година оборотът доближава съвсем 7.3 млн. лева, а финансовият резултат - съвсем 1.1 млн. лева (виж таблицата). За 2021 година растежът е по-скромен - приходите за годината са от порядъка на 8 млн. лева, а облагата е към 1.6 млн. лева, само че упованията са с разширението на потенциала растежът да продължи.

Тук е и ролята на новия сътрудник в бизнеса - капиталовият фонд BlackPeak Capital. През февруари през нарастване на капитала той придобива съвсем 39% от акциите на компанията против 4.5 млн. евро.
Реклама
" Нашата инвестиция в действителност е двупластова - целият пакет може да доближи до 7.5 млн. евро ", изяснява Ангел Стефанов, който е капиталов шеф във фонда. Идеята е в главната си част средствата да бъдат употребявани за придобивания на компании със сходна активност от района. Това би разрешило на русенското сдружение, което употребява микс от личен и нает превоз, да усъвършенства и натоварването на линиите за доставка, като транспортира колета освен главно от България към пазарите в Европейски Съюз и Англия, само че и назад към страната или от Западна към Централна и Източна Европа да вземем за пример.

Конкретният краен размер на инвестицията ще зависи от възможните благоприятни условия за придобивания, като от фонда прецизират, че към този момент се преглеждат и са набелязани евентуални цели както за хоризонтална интеграция, по този начин и за отвесна - да вземем за пример обвързвана с разнообразни способи на доставка, IT системи и други Отделно от това част от средствата ще бъдат предопределени и за осъществяването на проекта за органически напредък на компанията и подпомагането на разнообразни заложени в него начинания.

" Мислим, че тази компания с общи старания и с това финансиране ще може да порасне най-малко три пъти в идващите от три до пет години ", обобщава ръководещият сътрудник в BlackPeak Capital Ивайло Господинов. А крайната цел на създатели и финансов сътрудник е русенското сдружение да е в европейския топ на бранша.
Фондът инвеститорВторият фонд за дялови вложения на ръководената от Росен Иванов и Ивайло Господинов BlackPeak Capital беше структуриран в средата на 2021 година с първичен капитал 68.5 млн. евро. Амбицията му е да влага сред 5 и 10 млн. евро против миноритарно дялово присъединяване в компании в напреднал стадий на развиване от България, Румъния, Словения, Хърватия и Сърбия, на които да помогне да продължат растежа си. Средствата идват от Европейския капиталов фонд посредством стратегиите JEREMIE и COSME, Европейската банка за възобновяване и развиване и Международната финансова корпорация (IFC) от групата на Световната банка, както и от три пенсионни фонда - един от Румъния и два от Словения. До средата на 2022 година екипът на BlackPeak Southeast Europe Growth Equity Fund има за цел общо набраната сума да доближи 120 млн. евро, като бъдат привлечени и нови вложители, в това число от огромните западни пазари. Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Здравеопазване 3 Политика 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Коментари и разбори 1 Строителство и парцели 2 Войната в Украйна 3 Войната в Украйна Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мария Иванова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР