Компактдискът се появява на пазара в началото на 80-те години

...
Компактдискът се появява на пазара в началото на 80-те години
Коментари Харесай

Сред общността на почитателите на грамофонните плочи

Компактдискът се появява на пазара при започване на 80-те години на ХХ век, само че най-малко десетилетие не съумява да измести напълно виниловите грамофонни плочи като носители на музика, изясни пред Радио София Станислав Грозев , основател на „ Винил фикс идея “ - най-голямата фейсбук-общност, сплотяваща хиляди съидейници.

 Сериозните слушатели постоянно избират плочите , тъй като звукът е по-качествен, а и самото слушане от грамофон е като обред – нещо, което хора като мен почитат и харесват. “

Грозев изясни и доста любопитни обстоятелства от историята на грамофонната плоча, чието произвеждане стартира да се развива от началото на ХХ век.

През 1924 година един летец основава фабриката „ Симонавия “ , която през 30-те години е най-голямата звукозаписна компания на Балканите. В „ Модерен спектакъл “ записват джаз, национална музика и така нататък След 1944 година точно тази компания е дала базата за основаването на „ Балкантон “.

В края на 40-те американска компания стартира производството на плочи от винил , който измества шелака, употребен до тогава като материал.

Станислав Грозев акцентира, че през последните 10 години точно грамофонните плочи бележат растеж като интерес и произвеждане . Много от международните музикални актьори откликват на търсенето от страна на почитателите и издават свои албуми на винил.

Освен това плочите разрешават по-артистичен метод при оформлението и това в допълнение доставя наслаждение на феновете и колекционерите.
Чуйте диалога на Гергана Пейкова и Александра Илиева със Станислав Грозев.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР