Комитетът за извънредни ситуации на Световната здравна организация излезе със

...
Комитетът за извънредни ситуации на Световната здравна организация излезе със
Коментари Харесай

СЗО: Не трябва да се изисква документ за ваксиниране срещу COVID-19 при пътуване

Комитетът за изключителни обстановки на Световната здравна организация излезе със особено мнение, че не би трябвало да се изисква доказателство за имунизиране против COVID-19 при международни пътувания, защото това би лимитирало достъпа в международен мащаб поради несправедливото систематизиране на имунизациите. Въпреки засиленото потребление на ваксини и лечебни средства за битка с COVID-19, пандемията надалеч не е завършила и остава изключителна обстановка в региона на публичното здраве от интернационално значение (PHEIC), се показва още в изказването, предава БГНЕС. 

Декларацията беше направена след деветото наложително тримесечно съвещание на Комитета по отношение на пандемията COVID-19, откакто тя се появи при започване на 2020 г. PHEIC е най-високото равнище на незабавна здравна помощ, което СЗО може да разгласи.

В документа се споделя, че страните следва да обмислят учреден на риска метод за улеснение на интернационалните пътувания, като анулират или трансформират ограничения, като да вземем за пример условия за тестване и карантина, когато това е подходящо, следвайки насоките на СЗО, заяви Анадолската организация.

Генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус съобщи, че пандемията COVID-19 продължава да съставлява риск от най-високата степен - PHEIC и одобри съвета на комитета. Комитетът изрази угриженост по отношение на провокациите, пред които е изправен африканският район при реакцията на пандемията от COVID-19. Сред тях са достъпът до задоволително ваксини, диагностични и лечебни средства и събирането, анализирането и докладването на епидемиологични и качествени лабораторни данни, в това число данни от геномно секвениране, нужни за наблюдаване на развиването на пандемията COVID-19.

Комитетът акцентира, че е извънредно значимо страните да продължат да употребяват всички налични принадлежности. Те включват ограничения в региона на публичното здраве и обществената сфера, имунизация, диагностика, терапия и ефикасни връзки, с цел да се управлява пандемията и да се смекчи неподходящото ѝ влияние върху здравето и социално-икономическия и просветителния подтекст. Комитетът прикани за признание на всички ваксини, които са получили утвърждението на СЗО за незабавна приложимост, и на всички имунизационни схеми в сходство с рекомендациите на неговата експертна група, в това число при интернационалните пътувания.  

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР