Комитетът ще издигне кандидатурата на Радев-Йотова. В него има над

...
Комитетът ще издигне кандидатурата на Радев-Йотова. В него има над
Коментари Харесай

Иво Христов: Радев е безалтернативен


Комитетът ще издигне кандидатурата на Радев-Йотова. В него има над 100 индивида, хора с персонален престиж. Имаше хиляди искащи да поддържат Румен Радев. Това съобщи евродепутатът Иво Христов, който ще бъде част от предизборния щаб на Румен Радев. Президентът прави комплициран дипломатически пилотаж, може да споделя ”не ” и да отстоява ползите на България, съобщи още някогашният началник на кабинета на президента

„ Утре Инициативният комитет ще издигне кандидатурата на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова. В него има над 100 общественици, хора от локалната власт, актьори, учители, спортисти – все хора с персонален престиж, заработен през годините. Съжалявам, че комитетът може да се ограничи единствено до толкоз – и ограниченията против ковид, и законът не разрешават да се разрасне до безспир. Имаше хиляди искащи да поддържат президента Радев. От негово име и от името на всички нас, съидейниците, желая да им благодаря. “

Това съобщи в ефира на предаването „ Денят стартира с Георги Любенов “ по Българска национална телевизия Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент и някогашен шеф на кабинета на президента Румен Радев.

По думите му, българският народ издига кандидатурата на Радев и Йотова, както проличава от самата форма на издигането им – предприемчив комитет с необятно ветрило от хора. Евродепутатът напомни, че доста от партиите към този момент са декларирали своята поддръжка: „ Българска социалистическа партия има решение от лятото за поддръжка на президента Радев и вицепрезидента Йотова; Слави Трифонов го разгласи персонално в ефир; Кирил Петков и Асен Василев също обявиха подкрепа; голям брой извънпарламентарни партии също го сториха. Подкрепата е необятна. “

Иво Христов сподели още: „ Движение за права и свободи имат всички учредения да се борят против президента Радев, защото той сложи неуместни за Движение за права и свободи и за олигархията въпроси; за ГЕРБ, за цялата тази клиентела, която живее от досегашния корупционен властови модел. Няма никакво очакване Движение за права и свободи да ревизира държанието си по отношение на президента Радев. “

„ Президентът Радев е безалтернативен като фигура и като средоточие на очакванията на хората; той заложи един работещ модел на съдействие сред привидно непримирими идеологически съперници отляво и отдясно, който в този момент работи в служебното държавно управление. Този факт напълно не подсигурява преизбирането му. Всичко зависи от това дали всеки един от нас ще осъзнае залога и ще отиде да гласоподава в деня на изборите “, безапелационен е Христов.

„ На изборите през лятото, когато претрупаният, преобременен от кавги ГЕРБ изглеждаше изцяло жертван, хората отидоха на море, защото това им е по-важно през юли, и затънахме в нов цикъл на безвремие. Затова, на 14 ноември да отделим половин час и да гласуваме, в случай че не желаеме да гласуваме още веднъж след седмица, което ще бъде изцяло безсмислено “, прикани евродепутатът.
„ Румен Радев бе припознат от десницата, а не той припозна десницата, защото води борби, които са общ знаменател за цялата демократична общественост “, безапелационен бе Христов.

Евродепутатът даде за образец борбата за промяна в правосъдната система и напомни, че президентът върна първата номинация на основния прокурор Иван Гешев и подписа едвам когато Конституцията не му оставяше други благоприятни условия.

„ Той върна и кандидатурата на настоящия консул Пламен Георгиев. Президентът Радев се държа кардинално през цялото време; той слезе на площада, когато хората стачкуваха. Нормално е всички, които милеят за законността в България, да го припознаят “, сподели още той.

Христов разяснява още: „ Има една опорна точка в пропагандата на ГЕРБ, която внушава, че президентът е завил вдясно. “

Евродепутатът напомни, че Румен Радев наложи несъгласие и осуети анулацията на следприватизационния надзор, което, по думите му, е „ основен демократичен идеал “.

„ Чрез служебното държавно управление президентът обезпечи съответните добавки за пенсионерите. Това не е демократична, а класическа лява, кейнсианска мярка, стимулираща потреблението. Президентът наложи несъгласие върху първия вид на Закона за концесиите. Концесионирането също е инструмент на демократичната политика. Така че той е стабилно закотвен вляво от центъра, което не значи, че не е в разговор с десницата и че няма общи борби за водене и с демократичната десница. “

Като „ тактика на огледалото “ (оглеждаш се, възмущаваш се от това, което самичък си направил, и го приписваш на друг) Христов дефинира изказванията на Бойко Борисов, че в лицето на Радев се е появил деспот.

„ 12 години имахме министър председател, който раздаваше бюджета от първо лице, само число, и който не слизаше от медиите (имаше директни включвания в ефир, които посочваха по какъв начин кара джипа си, телевизионните канали прекъсваха стратегиите си, с цел да излъчат неговите умозрения, до момента в който шофира). След всичките тези години, в които той събираше службите и силовите органи при себе си всяка седмица; в които даже се самопокани на съвещание на Висш съдебен съвет и обменяше SMS-и с един от членовете му – след всичко това, същият този човек твърди, че след него се е появил деспот. Това е неуместно “, сподели още Христов.

„ Има чудноват поврат в пропагандата на съперниците, които преди пет години внушаваха, че президентът Радев е назначен от Москва. Ако президентът беше назначен от Москва, щеше ли да опонира на самия Путин на форума в Санкт Петербург, когато съветският държавен глава се съгласи с неговите причини? Щеше ли да даде заслужен отговор на съветския патриарх, който си разреши неподобаващ звук тук, в София? Ако Румен Радев беше „ американски човек “, както се твърди в този момент, щеше ли да възрази против многомилиардната и неизгодна за България договорка за закупуване на нови изтребители, която е съществена за двустранните връзки? Щеше ли да заеме твърда позиция във връзка с Северна Македония, чието приобщаване към Европейски Съюз е приоритет за Вашингтон? “.

„ Със способността си да споделя „ не “ президентът се движи таман в оня стеснен кулоар сред ползите на Великите сили “, счита Христов.

По думите му, това е доста комплициран пилотаж, който Румен Радев съумява да прави със свойственото за него изкуство на висшия пилотаж.

„ Дефиницията на Шарл дьо Гол за политик е „ човек, който умее да споделя „ не “. Борисов парадираше със своите фамилиарни връзки със западните водачи. Те го прегръщаха, с цел да гласоподава „ за “ на Европейските препоръки. Сега сме в доста по-неблагодарна позиция. Президентът се старае да отстоява националните интереси; това е мъчно, само че го прави “, сподели още Иво Христов.

„ Продължаваме промяната “ сигурно не е артикул на Румен Радев “, безапелационен бе евродепутатът.

„ Кирил Петков и Асен Василев получиха видимост, самопризнание и престиж с помощта на това, че бяха част от служебното държавно управление. Но оттатък избран миг, в който те взеха решение да тестват силите си независимо. Мисля, че те се пробват да сърфират на вълната на престижа на целия длъжностен кабинет, а той не се дължи единствено на техните дейности. Да не забравяме министър Рашков, който ограничи до най-малко купения избор на последните избори след години на операции. Да не забравяме и министър Стоилов, който изиска оставката на основния прокурор и върна престижа на поста министър на правораздаването. Да не забравяме министър Донев, който работи безшумно, само че реализира доста в обществената сфера. “

Според Иво Христов България е забавила Плана си за възобновяване дотолкоз, че да го усъвършенства: „ Той беше в насипно положение, а в този момент има доста по-компактен и целеустремен тип. Смятам, че Брюксел се опита да шантажира България да отстъпи от твърдата си позиция във връзка с Северна Македония, против което да даде картбланш на нейния проект за възобновяване. Битката е пренесена на наш терен, отводът се показва като условие да затворим своите ТЕЦ-ове. Неотстъпчивостта на Брюксел, за която приказва министър Пеканов, е стимулирана от това предпочитание. “

Евродепутатът счита, че разочарованието от „ ИТН “ е очевидно и ще се придвижи в урните: „ Хората гласоподаваха за екранния облик на бунтаря, само че получиха една объркана парламентарна група без ясни престижи, която два пъти не съумя да образува държавно управление и да влезе в разговор с останалите партии. “

„ Не мисля, че в идващия парламент бързо ще се образува стабилно болшинство. И да се образува, то ще бъде разтърсено още при самото си основаване. Надявам, че бъдещата коалиция ще бъде образувана към партиите на смяната, както и че ще отпадне всякакво двусмислие по отношение на държанието на Българска социалистическа партия, чиито членове са хора, които ратуват за промяна; които бяха по площадите, които срещам в цялата страна. Търсенето на коалиция с ГЕРБ е нецелесъобразно и ще върне България една година обратно “, безапелационен бе Христов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР