Комитетът по лекарствените продукти в хуманна употреба (CHMP) при Европейската

...
Комитетът по лекарствените продукти в хуманна употреба (CHMP) при Европейската
Коментари Харесай

EMA одобри нова локална биологична терапия за витилиго

Комитетът по лекарствените артикули в хуманна приложимост (CHMP) при Европейската организация по медикаментите (EMA) утвърди биологичния лекарствен артикул Opzelura, предопределен за лекуване на несегментно витилиго със засягане на лицето при възрастни и деца над 12-годишна възраст, заяви пресслужбата на лекарствения регулатор.

Opzelura ще се предлага като крем от 15 mg/g. Активното вещество на препарата е руксолитиниб, JAK-киназен инхибитор, селективен към JAK1 и JAK2 изоформите.

Предимствата на Opzelura са способността му да усъвършенства положението на кожата при несегментно витилиго, като този резултат е обективиран посредством премерване на депигментацията на лицето и цялото тяло по отношение на изходното равнище на показателите за оценка на зоната на витилиго, прецизират специалистите.

Добрият резултат е потвърден в две съществени рандомизирани, двойно-слепи и следени изследвания от фаза 3, допълват те.

Най-честият непряк резултат е акне на мястото на приложение, разясняват от ЕMA. Препоръката на специалистите е лекуването да се организира и следи от лекари с опит в диагностиката и лекуването на несегментно витилиго.

Витилиго е заболяване, което се среща във всички страни по света, като честотата му варира съгласно разнообразни източници от 0,1% до 4%. от популацията. В някои страни е маркирана доста по-висока периодичност, достигаща до 8% от популацията – такива са Индия, Мексико и Япония. За България няма точна статистика на засегнатите от заболяването. 

Най-често витилиго стартира в детска или юношеска възраст, като пикът настава сред 10 и 30 години. Около 50% от хората с витилиго оповестяват за появяването му към 20 годишна възраст, а една четвърт от всички страдащи от витилиго са деца. Еднакво наранени са и двата пола.

Витилиго не е единствено изящен проблем, то може да се появи по-често при хора със болести на щитовидната жлеза, с други ендокринно-метаболитни нарушавания и автоимунни процеси, напомнят експерти. 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР