Комитетът на ООН против изтезанията за пореден път отправи остри

...
Комитетът на ООН против изтезанията за пореден път отправи остри
Коментари Харесай

Комитетът на ООН против изтезанията: Всеки трети задържан в България е малтретиран

Комитетът на Организация на обединените нации срещу изтезанията за следващ път насочи остри рецензии към България. Комитетът е мощно угрижен от честата процедура на изтезания и малтретиране на арестувани от органите на полицията. Според неговите наблюдения всеки трети арестуван в българските полицейски ръководства бива измъчван, като в някои случаи малтретирането съставлява мъчение.

За тези констатации оповестява Българския хелзинкски комитет. Препоръките на организацията са признати в края на ноември.

В изводите се отбелязва, че случаите на принуждение по предписание остава безнаказани, тъй като

прокуратурата не обезпечава съответно следствие на подадените тъжби и сигнали.

" Липсват и нужните гаранции против малтретиране – неотложен ефикасен достъп до юрист още през цялото време на полицейското задържане, известяван на арестуваните за техните права, известяван на техните близки, достъп до самостоятелна здравна експертиза и ефикасен достъп до съд за инспекция на законността на задържането ", оказва се от известието на БХК.
От Комитета означават, че в някои места за отнемане от независимост условият са се подобрили, само че в значително от тях те не престават да са безчовечен и унизителни в нарушаване на интернационалните стандарти.

Подобни са изискванията и в доста здравни и обществени институции, в които се настаняват лица срещу волята им. В тях съгласно комитета се практикува физическа, както и химическа имобилизация посредством назначение на свръхдози лекарства.

В изводите на Комитета е отделено внимание и на ситуацията на мигрантите в България. Те също са подложени на малтретиране от гранична полиция и частни " ловци на бежанци ", както и тяхното незаконно изтласкване от територията на България за да се предотврати подаването от тях на молби за интернационална отбрана. Наред с това комитетът показва угриженост за тяхното случайно задържане и ограбването на техните движимости от граничните служители на реда.

Другите сфери на угриженост в заключителните наблюдения и рекомендации на КСИ включват домашното принуждение над дами, трафика на хора и закононарушенията от ненавист към представители на уязвими групи. Във всички тях комитетът показва сериозна угриженост по отношение на сериозните и систематични нарушавания и насочва рекомендации за законодателни промени и по-ефективно правоприлагане.

От Хелзинкския комитет означават, че това не е първият по рода си отчет с остри рецензии. Такива е имало през годините и от други органи. Те напомнят, че през март 2015 година Европейският комитет за попречване на изтезанията, орган на Съвета на Европа, разгласява невиждано обществено изказване по отношение на България, в което разкритикува всеобщото малтретиране на арестувани от страна на полицията и нечовешките условия в българските затвори и следствени арести.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР