Комисията за защита на потребителите (КЗП) изпрати препоръки на автомобилни

...
Комисията за защита на потребителите (КЗП) изпрати препоръки на автомобилни
Коментари Харесай

КЗП със забележки и към застрахователите на автомобили

Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) изпрати рекомендации на автомобилни застрахователи за премахване на още неравноправни клаузи, с които се вършат опити за безпричинно условие на документи или за редуциране на нормативно открити периоди за информиране на търговеца при настъпване на застрахователно събитие. Това заяви ръководителят Димитър Маргаритов пред БНР.
Неотдавна стана ясно, че Комисията е приела за неравноправна уговорка ангажимента на застрахователя за отпадане на компенсацията при кражба на автомобила, в случай че талонът за него е бил оставен вътре.
" Тези клаузи ненужно основават усложнение пред потребителите. Например, принуждават ги да показват големи тестета документи, част от които ги има и при самия осигурител. Или в Общите условия се споделя " неотложно да уведоми " при настъпване на застрахователно събитие. Какво значи неотложно - прекомерно субективна е преценката за това дали неотложно е след една минута, след пет секунди, след два часа. В Кодекса за застраховането е посочено, че не е належащо представянето на налични при застрахователя документи, както и че срокът за известяван при настъпване на застрахователно събитие не може да е по-кратък от три работни дни от узнаването за него ", разясни Маргаритов. 

Той разяснява, че задачата на сходни ангажименти е търговецът да се освободи от отговорност, в случай че потребителят не показа тези документи. Председателят добави, че те не се отличават от установявани в предишни интервали и в други сегменти от пазара опити за слагане на потребителя в неравностойно състояние по отношение на търговеца.

Маргаритов разяснява и откритите от Комисията нарушавания в контракти за ходатайство при покупка на недвижими парцели. 

" Много очевиден случай беше, че в един подобен контракт се съдържа уговорка, съгласно която, в случай че Вие след това си закупите парцел в същата постройка, в която сте ходили на оглед, с цел да видите някакъв различен парцел, дължите заплащане на брокера, който Ви е завел там. Това беше нещо неуместно, което ние изчистихме. И други случаи, в които заплащате някаква сума, без да получите отсреща нещо съответно, а единствено за това, че сме влезнали във взаимодействие с тази компания. Много значимо е, когато се дава такава услуга, възнаграждение да се получава единствено когато нещо действително е свършено, а не да си резервираме правото да получим някакви пари единствено по тази причина, че в София има жилищни здания ", сподели още той.

" Нашите старания са съсредоточени върху това да почистим общите условия от неравноправни клаузи, с цел да може потребителят да е спокоен, че няма да бъде натоварван ненужно със отговорности, които не би трябвало да му бъдат вменени, и че ще може да бъде задоволена неговата рекламация, без непотребни спънки ", заключи Маргаритов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР