Комисията за защита на конкуренцията твърди за извършени нарушения и

...
Комисията за защита на конкуренцията твърди за извършени нарушения и
Коментари Харесай

КЗК: Злоупотреба с господстващо положение на групата „Лукойл“ на пазара на нефтопродукти

Комисията за защита на конкуренцията твърди за осъществени нарушавания и корист с господстващо състояние на „ Лукойл Нефтохим Бургас “ и „ Лукойл България “.

Антитръстовото произвеждане е формирано, поради социално-икономическата значителност на горивата и директното им отражение върху цените на стоките и услугите, оповестява регулаторът.

В хода на осъществения разбор по веригата на реализацията на автомобилните горива Комисията е открила конкурентни проблеми, свързани с достъпа до данъчни хранилища и транспортна инфраструктура, което би могло да ограничи вноса на горива в страната.

Според заключенията на регулатора групата „ Лукойл “ има най-голямата складова и обвързвана с нея транспортна инфраструктура, което я прави господстващо дружество на пазара на предпазване на горива.

Дружествата от групата са направили корист с господстващо състояние, като са отказали услуги по банкет и предпазване на горива в лични данъчни хранилища, ограничавали са достъпа до данъчните хранилища, свързани с най-големите морски петролни терминали в страната и не са предоставяли достъп до нефтопродуктопроводите на групата за превозване на импортирани горива.

Тези дейности лимитират конкуренцията още на първото равнище по веригата на реализация на нефтопродуктите - при производството и вноса, което разрешава поддържането на лидерската позиция на групата в страната на идващите равнища - търговията на едро и дребно, се споделя в мнението на регулатора.

От компанията имат два месеца да дават писмени възражения по предявените изказвания. На този стадий БНР не открива представител на групата за коментар.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР