Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започва анализ на сектора

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започва анализ на сектора
Коментари Харесай

КЗК проверява цените на горивата

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) стартира разбор на бранша за произвеждане и продажба на бензин и дизел в България.

Причината са медийни изявления за всеобщо повишаване на горивата от бензиностанции в редица градове в страната. Също по този начин в регулатора е изпратен сигнал, че бензиностанция във Велико Търново е продавала горивата си на значително по-висока цена, в сравнение с другите бензиностанции от същата верига в останалата част на страната.

От Комисия за защита на конкуренцията показват, че откакто са проучили голям брой медийни изявления, са открили, че поскъпванеима в Пазарджик, Пловдив, Хасково, Бургас и в част от градовете в Северна и Северозападна България - Враца, Видин, Монтана, Велико Търново и други Също по този начин е имало огромни разлики в цените на бензиностанции от една и съща верига в обособените райони и даже според от разположението на обекта.

Освен това, в огромна част от публикациите се разяснява, че бензиностанциите в някои градове в България продават гориво на цени, които са много по-високи от средноевропейските, което също по този начин не кореспондира и с трендовете за сензитивно намаляване в цените на петрола на интернационалните пазари.

Комисия за защита на конкуренцията акцентира, че горивата имат както икономическа, по този начин и обществена, значителност, по тази причина секторът непрекъснато предстои на мониторинг. Сега обаче, заради изразените в общественото пространство подозрения за възможни непазарни аргументи за повишаването на горивата, ще бъде изработен подробен разбор на действието на конкурентната среда на пазарите на произвеждане и реализация на автомобилни горивав България.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР