Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на Юробанк България

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на Юробанк България
Коментари Харесай

КЗК даде зелена светлина: Пощенска банка придобива ритейл бизнеса на БНП Париба у нас

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) позволи на " Юробанк България " АД (Пощенска банка) да придобие едноличен надзор върху бизнеса на " БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А., Клон България " в България, излиза наяве от  на регулатора.

Припомняме, че в края на предходната година стана ясно, че на база на постигнатите договорености, Пощенска банка е подписала пут алтернатива в интерес на " БНП Париба Пърсънъл Файненс " във връзка с продажбата на клона й в България.

Това придобиване ще ускори позицията на Пощенска банка в ритейл бранша в България, като в същото време ще даде обилни благоприятни условия за кръстосани продажби на клиентите.

" Това е стратегическо придобиване, което изцяло подхожда на задачата ни за по-нататъшно усилване на позицията на Пощенска банка посредством прибавяне на скъпи активи със забележителен капацитет за развиване. Растежът на приходите и повишението на рентабилността остават в основата на нашите стратегически цели. Тази договорка е още едно доказателство, че Юробанк следва своята тактика, ориентирана към напредък и основаване на стойност в района ", сподели през декември 2022 година Ставрос Йоану, заместник-изпълнителен шеф на Юробанк Груп, Главен действен шеф и шеф " Международни действия ".

Според уведомлението, постъпило в Комисия за защита на конкуренцията, плануваната интервенция ще даде опция на Групата на Юробанк да се утвърди като по-голяма и постоянна институция, имаща опция да се конкурира по-ефективно на пазара, и да предлага по-изгодни артикули, и услуги на своите клиенти. Очаква се оптимизация на процесите, инфраструктурата, системите и клоновата мрежа, което ще разреши по-голям брой клиенти да бъдат обслужвани по-ефективно.
 Сделката сред Пощенска банка и БНП Париба чака решението на Комисия за защита на конкуренцията
Сделката сред Пощенска банка и БНП Париба чака решението на Комисия за защита на конкуренцията

Очаква се регулаторът да извърши оценка на концентрацията и да се произнесе с решение

Предвижда се понижаване на общите административни разноски, а тези за поддръжка на ИТ системите да бъдат разпределени върху по-голям брой клиенти и интервенции, което ще докара до опция за понижаване на междинната стойност на услугата, и даването й на потребителите на конкурентни цени. Обединяването на дублиращи се функционалности ще разреши да се реализиран икономии от мащаба, по-висока успеваемост на процесите и по-ниска стойност на предоставяните услуги. Планираната централизация ще окаже влияние и върху разноските за външни услуги, и маркетинг, които съгласно Пощенска банка, биха могли да бъдат доста усъвършенствани.

От данните за пазарните позиции може да бъде изработен извод, че общите пазарни дялове на участниците в концентрацията се движат в рамките от 11,55% при депозитите за семейства до 15,48% при потребителските заеми.
 Придобиването на
Придобиването на " БНП Париба " ще прибави още новаторски услуги в портфейла на Пощенска банка

Пред Money.bg приказва Петя Димитрова - основен изпълнителен шеф и ръководител на Управителния съвет на Пощенска банка

БНП е профилирана в банкиране на дребно и по-конкретно маркетинг, даване, издаване и обслужване на персонални или потребителски заеми, кредитни карти и услуги, привличане на депозити от физически лица, както и дистрибуция на застрахователни артикули и услуги на трети страни и осигурително ходатайство.

От 2007 година БНП е постигнала доста наличие в ритейл бизнеса в България. Към 30 септември тази година клонът на БНП Париба Пърсънъл Файненс в България има общи активи в размер на 450 милиона евро, чисти заеми от 406 милиона евро и близо 100 милиона евро депозити. У нас БНП Париба Пърсънъл Файненс оперира с 44 клона. През последните години бизнесът на финансовата институция реализира висока рентабилност, а облагата преди налози за първите 9 месеца на годината надвишава 20 милиона евро.

Компанията обслужва повече от 270 хиляди клиента посредством мрежата си от 44 представителни офиса и експертен екип от над 700 чиновници.

" Пощенска банка " придобива ритейл бизнеса на " БНП Париба " у нас

Цената по договорката не се оповестява

" Юробанк " С.А е напълно притежавано от " Юробанк Ергасиас Сървисис енд Холдингс " С.А, обществено сдружение, чиито акции се търгуват на контролиран пазар в ЕС-по особено Атинската фондова борса (АТЕКС). Следователно, краен заобиколен едноличен надзор върху придобиващото сдружение упражнява " Юробанк Ергасиас Сървисис енд Холдингс " С.А. 

Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР