Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува производство срещу Кауфланд

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува производство срещу Кауфланд
Коментари Харесай

КЗК погна Кауфланд заради цените

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува произвеждане против " Кауфланд България “ за потреблението на нелоялни практики при договорите с доставчиците и производителите, откри инспекция на Economic.bg.

Докладната бележка е във връзка осъществено авансово изследване по отношение на възходящите цени към крайните консуматори на хранителни артикули в магазинната мрежа при започване на 2023 година и съответно – в огромните търговски вериги.

В медийните изявления, които отразяват това, като причина за нарастването на цените се сочат високите надценки и изискванията, налагани на доставчиците/производителите от страна на комерсиалните вериги “, пишат от антимонополната комисия.

За какво е инспекцията?

Комисия за защита на конкуренцията е изискала от производители и снабдители информация по отношение на механизма и критериите, по които се подписват договорите и спогодбите за рамкови условия с търговски вериги. Изискана е и информация по отношение на метода на установяване на доставните цени (на едро) в процеса на подписване на договорите с комерсиалните вериги, в това число и с " Кауфланд България ЕООД енд КО “ КД. Представени са и настоящите в интервала ноември 2021 година – началото на 2023 г. общи търговски условия на огромните търговски вериги.

От получената информация и събраните доказателства, касаещи " Кауфланд България “, излиза наяве, че в подписаните контракти се съдържат клаузи, които са в противоречие със Закона за защита на конкуренцията.

Такива са да вземем за пример условието за ежемесечно възнаграждение от страна на доставчиците към купувача за услуги, които не са директно свързани с продажбата на селскостопански и хранителни продукти; липса или непълна уредба по отношение на периода за предоговаряне на цени при съществуването на справедливи фактори като инфлация, нарастване на цените на първични материали и материали, електрическа енергия, както и подписване на анекси към договорите за доставка на артикули със задна дата.

Заради всичко това от Антимонополната комисия стартират инспекция на веригата.

Поредно нарушаване

Високите цени в комерсиалните вериги бяха гореща тематика през цялата изминаваща година. Още през февруари служебният кабинет упрекна комерсиалните вериги в далавера и нелоялни практики.

Налице са редица нелоялни търговски практики, пораждат подозрения и за голословно високи облаги и други нарушавания, които ощетяват правата на потребителите “, съобщи тогава служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на превоза и известията Христо Алексиев.

От думите на тогавашната служебна власт надценките, които се заплащат от крайния консуматор, се получават през разнообразни такси, които се желаят от производителите. Това са да вземем за пример такси за реклама на подбор, отстъпки за оборот и други. Това са пари, които се вземат от клиентите, само че не стигат до производителите.

Новата инспекция на Комисия за защита на конкуренцията е точно по тази линия.

Всъщност, " Кауфланд България “ не за първи път нарушава закона във връзка с сделки и скрити клаузи. Още през септември 2020 година регулаторът откри корист с по-силна позиция при договаряне от страна на " Кауфланд България ЕООД енд КО “ КД и наложи имуществена глоба в размер на 343 417 лева А през април тази година, Върховният административен съд (ВАС) удостовери санкцията.

Става въпрос за случай, в който комерсиалната верига е прекратила реализацията посредством комерсиалните си обекти на немалка част от асортимента на един снабдител за да му наложи избрани неизгодни търговски условия. В резултат е реализирано понижение на доставните цени, което, обаче, обезпечава само облагата на " Кауфланд ", без това да води до понижение на крайната продажна цена на стоките, което не е в полза на потребителите и ги поврежда.

При настоящето произвеждане обаче става въпрос за контракти не с един съответен снабдител, а с доста такива.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР