Комисията за защита на конкуренцията, която неколкократно провали големи сделки

...
Комисията за защита на конкуренцията, която неколкократно провали големи сделки
Коментари Харесай

КЗК не ще да каже ОК ли е Виваком да купи чрез заем Булсатком с „нашия Спас”

Комисията за защита на конкуренцията, която неколкократно провали огромни покупко-продажби в полза на избрани олигарси, като да вземем за пример придобиването на ЧЕЗ и на Нова телевизия, метод на работа, поради който се наложи приживе чешкият милиардер Келнер да я прескочи и да получи ОК напряко от Европейска комисия, с цел да купи Теленор – в този момент Йеттел, не се произнася по, за която към този момент писахме.

Със заем от дотогавашният й шеф, прочут от времето на царските юпита  като „ нашият Спас ” - лобист, почнал кариерата си като водач на радиокола, взе главния съперник на компанията на пазара за телевизия.

Така общият им пазарен дял като първи и втори състезател с най-вече клиенти у нас стана пъти по-голям от разрешеното по закон. Заемът е обезпечен с инфраструктурата на Булсатком, т.е. не остава подозрение какво съставлява всъщност договорката.

Официалното и много наивно пояснение е, че придобиването на инфраструктурата на Булсатком от Виваком не е достигнало до Комисия за защита на конкуренцията, тъй като в отчета си Юнайтед груп – притежател на телекома, твърди, че Булсатком запазвал контрола си върху мрежата и че договорката към този момент била завършена.

Не е ясно за какво личната позиция на частно сдружение се приема за държавна от Комисия за защита на конкуренцията, която даже не си прави труда да изследва обстоятелствата. В смисъл: „ Да не се гоним, с цел да не се хванем ”. Комисията за защита на конкуренцията по закон би трябвало да бъде самостоятелен орган, който следи дали фирмите не злоупотребяват с монополно състояние, дали се картелират и конкурират ли се лоялно.

Напомняме, че в снадки с гласовете на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи с 2 година мандат на Комисията, тя остана управлявана от Юлия Ненкова, преди този момент зам.-кмет на София, и с друг  мощен и авторитетен член в нея – лявата ръка на Р.Овч. Анна Янева (дясната му е Корнелия Нинова). И двете основни фигури в Комисията са в пенсионна възраст, а дългата им история на разнообразни позиции във властта основава великодушни благоприятни условия за влияние върху тях по разнообразни способи, без значение от превисоките им хонорари в Комисия за защита на конкуренцията.

Напомняме също неналичието на интерес на Комисията да разследв на 80 аптеки, поискано от Българския фармацевтичен съюз и 19 минути, с което освен се сплотиха втория и третия търговец на медикаменти на дребно у нас, само че и се реализира неразрешена от закона централизация на търговия на едро и на дребно от немците. Освен това, никое сдружение няма право да има повече от 4 апетки.

Но и по този проблем Комисия за защита на конкуренцията беше пас, както преди този момент и по придобиването на цели вериги – нещо, което де юре не би трябвало да съществува в България, от водещия търговец на лекарства в страната и нейната трейдинг компания.

По принцип Комисията се произнася и за всяка по-голяма договорка в България (когато оборотът на участващите в сливането или придобиването компании имат общ годишен оборот от над 25 млн. лева, а на продаваното сдружение е над 3 млн. лева.).

В практиката си до момента комисията постоянно е разрешавала покупко-продажби, като единствено в редки случаи е поставяла условия пред новите притежатели, изключително когато те не са част от политическите настроения на ръководещите.

...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР