Комисията за регулиране на съобщенията забрани на Виваком да прилага

...
Комисията за регулиране на съобщенията забрани на Виваком да прилага
Коментари Харесай

КРС забрани на „Виваком“ да прилага влязло в сила от 1 януари повишение на цените

Комисията за контролиране на известията забрани на " Виваком " да ползва нарасналите от 1 януари 2023 година с 25 на 100 цени за прилагане на каналните мрежи на телекома и задължи оператора да добави ценообразуването за достъп и/или взаимно прилагане на подземната му инфраструктура с механизъм, отчитащ инфлацията, която да разрешава повишаване на каналните услуги единствено един път годишно. Това гласи решението на регулаторът  по поисканата от осем снабдители на интернет и телевизия намеса в разногласието им с „ Виваком “ за използването на каналната им мрежа. Техният мотив бе, че другите такси, които телекомът събира, с цел да минават техните кабели през неговата подземна инфраструктура, влизат в цените им до крайните консуматори и това въздейства върху тяхната конкурентност.

От решението на КРС става ясно, че последното установяване на цените за каналната мрежа на " Виваком " е било на 30 септември 2022 година с публикуването на общите условия за използването ѝ. Три месеца по-късно телекомът подвига цените си с 25.3 на 100, като се базира на оповестения от Националния статистически институт " Индекс на потребителските цени за интервала юни 2020 година – октомври 2022 година ". Оспорва се обаче процентът на покачване, защото операторът би трябвало да вдигне цената си единствено с показателя на инфлацията за месеците октомври, ноември и декември 2022 г. 

В отговор на решението на регулатора Vivacom излезе с публична позиция. „ Считаме, че решението на Комисията за контролиране на известията (КРС) от 1 юни 2023 година е невиждана интервенция на български регулаторен орган в мощно конкурентния пазар за достъп до пасивна инфраструктура, нужна за създаване на телекомуникационни мрежи “, са споделя в мнението.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР