Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото

...
Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото
Коментари Харесай

Кандидат-кмет на ПП уличен в конфликт на интереси от КПКОНПИ. Раздавал си заплати незаконно

Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) откри спор на ползи при кандидат-кмета на ПП-тата доктор Данчо Гурдев в интервала, в който е управлявал болничното заведение във Велинград. Това излиза наяве от решение на Комисията с дата 5 септември 2023 година
Като шеф на здравното заведение доктор Гурдев е сключил контракт и като доктор анестезиолог, като непозволено самичък е разпределил и получил суми за в допълнение материално стимулиране. Според КПКОНПИ това опонира на Закона съгласно който лице, заемащо висша обществена служба, не може да издава разпореждания за свои частни ползи.
Д-р Гурдев ръководи едвам 6 месеца болничното заведение във Велинград, след което общинският съвет, чиято благосъстоятелност е тя, го в профил през февруари след шумни кавги за злоупотреби и поради тежкото финансово положение на здравното заведение, написа narod.bg.
Проверки на локалния парламент откриха нарушавания при избора за шеф в подписани от доктор Гурдев заявления с погрешно наличие, извършени публични поръчки без позволение на принципала на болничното заведение.
Освен това съветниците във Велинград откриха в съвсем банкрутиралата болница петцифрени заплати на дребен кръг лекари и медицински сестри, усвоени средства след мним банкет и интервенции на пациенти. В същото време болничното заведение е спряла разплащания към подизпълнители и снабдители, стана ясно от инспекциите.
След отстраняването на 32-годишния анестезиолог като началник на болничното заведение, тя остава с голяма задлъжнялост и в тежка финансова рецесия, със запорирани от Национална агенция за приходите сметки, санкции от районната здравна каса. Продължава и инспекцията на прокуратурата с какъв брой е била ощетена болничното заведение при осъществяване на неразрешените от Общинския съвет в публични поръчки.
След късата 6-месечна управническа кариера доктор Гурдев се насочва към политиката.
Общински съветници във Велинград чакаха той да бъде номиниран за кмет от Политическа партия „ Възраждане “, които проведоха митинги в отбрана на доктор Гърдев, откакто бе отхвърлен като шеф на болничното заведение. Партията на Костадин Костадинов обаче се е отказала да застане зад доктор Гурдев.
Неофициално в града се приказва и обаче, че той ще е кметската номинация на „ Продължаваме промяната “. На партийния уебсайт на „ Продължаваме промяната “ към момента липсва публична информация кой ще е претендентът им за кмет на Велинград.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР