Комисията за финансов надзор прие на 13 декември тази година

...
Комисията за финансов надзор прие на 13 декември тази година
Коментари Харесай

Пак фоворизират НОИ

Комисията за финансов контрол одобри на 13 декември тази година на първо гласоподаване промени в Наредбата за реда и метода за смяна на присъединяване и за прекачване на насъбраните средства на обезпечено лице от един фонд за в допълнение пенсионно обезпечаване в различен подобен фонд, ръководен от друго пенсионноосигурително сдружение.

На пръв взор някаква досада - доизкусуряване на поднормативната база за промени в Кодекса за обществено обезпечаване. Така написа и в претекстовете на КФН. "Промените се постановат поради адаптиране на подзаконована нормативна уредба с промените в Кодекса за обществено обезпечаване (Обн, Дъждовни води 92 от 2017 г.). "Припомняме - с тях бяха изменени изискванията за смяна на присъединяване от фонд за в допълнение наложително пенсионно обезпечаване и бе анулирана таксата за прекачване от един в различен фонд.

При по-внимателен взор обаче се вижда нещо смущаващо. В параграф 8 на проектонаредбата още веднъж се фаворизира държавното пенсионно обезпечаване пред частното, а също първият над втория пенсионен дирек. А те сякаш бяха основани, с цел да се допълват, а не да се конкурират, и то посредством административни промени в разпоредбите на играта. Разказано с образец, това наподобява по този начин: обезпечен в повсеместен пенсионен фонд е решил през октомври да смени фонда, в който се обезпечава. Но прехвърлянето не може да стане незабавно, то е на тримесечна база. Междувременно индивидът се е повлиял от небивалици от рода: че държавната пенсия е сигурна и огромна, а частната може да му я окрадат. Затова взема решение да си трансферира парите по партидата от частния фонд в Национален осигурителен институт и да разчита за в бъдеще единствено на страната. Кое от желанията на обезпечения да се извърши?

Първото по време? Или второто, което е израз на по-зряла воля?

Наредбата е императивна: "НОИ е с преимущество пред прехвърлянията от фонд във фонд ". Защо и по каква логичност? Отговор няма.

Това е следващата стъпка в дълготрайната тактика за източване на втория дирек за сметка на първия.

Пак в тази линия е и друга корекция в цитираната разпоредба. Досега с цел да се трансферира от фонд във фонд, обезпечения за втора пенсия беше подложен пред следните ограничаващи условия. Той има право да смени желанието си едвам две години след първичния избор на фонд и една година след предходно прекачване, в случай че не е "новобранец ". В отбрана на човешките му и капиталови права имаше и трета опция - "при противоречие с измененията в правилника за активността на сдружението ".

Тези три благоприятни условия остават. В проектонаредбата обаче се появява и четвърто изискване - в случай че обезпечения не е склонен с измененията в капиталовата политика на сдружението. А самите промени той може елементарно да наблюдава, тъй като всеки фонд е задължен да ги разгласява най-малко в два всекидневника.

Това несъмнено наподобява заслужено и почтено. Като знаем мераците на финансовото министерство да прилапва всеки лев от сдруженията, с цел да ги тъпче в солидарния държавен пенсионен модел на Национален осигурителен институт и тежкият недостиг на половината от нужните средства за пенсии, обаче тази "възможност " наподобява повече от съмнителна. Създава се обстановка, при която - когато фонд промени капиталовата си тактика, да трепери, тъй като това може да се употребява за мотив да бъде източен под предлог, че измененията не са в полза на обезпечените в него.

Измененията, които се отнасят до смяната на присъединяване и премахването на таксата за прекачване на средства, влизат в действие от 1 април 2018 година и поради нуждата от даване на настоящи заявки и мостри на документи с съществена информация на потребителите и обезпечаване на задоволително време за тяхното правене от пенсионноосигурителните сдружения е очакван 14-дневен период за предоставяне на бележки и оферти по плана.
Проектът на наредбата и претекстовете към него са оповестени на интернет страницата на Комисията за финансов контрол в раздел "Нормативна уредба”, графа "Обществени консултации”, като бележки и оферти по плана могат да бъдат показани до 28 декември тази година.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР