Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния

...
Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния
Коментари Харесай

КЕВР утвърди с 14% по-евтин природен газ през март

Комисията за енергийно и водно контролиране утвърди цена на природния газ за март в размер на 106,74 /MWh, без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност.

Цената е с над 14% по-ниска от тазиза февруари, която беше в размер на 124,34 лева./MWh. Основен фактор за това е понижението на борсовите показатели на интернационалните газови пазари, вследствие на мекото време и високата запълняемост на европейските газови складове.

На тази цена „ Булгаргаз “ ЕАД ще продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

В одобрената цена на природния газ са включени съставния елемент цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, съставния елемент за активността „ социална доставка “ по член 17, алинея 7 от НРЦПГ и съставния елемент за компенсиране на разноски по член 11а, алинея 2 от НРЦПГ, покриваща разноските на " Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в газохранилището в „ Чирен “, в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки.

В ценовия микс е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „ България - Гърция “/IGB/ на цени, според настоящия дълготраен контракт с Азербайджан. Тези количества покриват 33,54 % от потреблението на страната и имат основно значение за реализиране на удобни цени на синьото гориво.

След образуване на тръжна процедура за цялата 2023 година, „ Булгаргаз “ е сключил за м. март два контракта за доставка на полутечен природен газ (ВПГ) с търговци от района. Договорите са подписани след осъществена сложна оценка на всички подадени в тръжната процедура предложения, при условия за минимална доставна цена и препоръчан метод на заплащане.

В ценовия микс за месеца публичният снабдител е присъединил и количества природен газ от рандеман от ПГХ „ Чирен “.

С обезпечените количества природен газ за март се покриват уговорките на публичния снабдител към крайните доставчици и топлофикационните сдружения, както и количествата по двустранните контракти с индустриални клиенти
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР