Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) включи Шумен в

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) включи Шумен в
Коментари Харесай

Позиция на кмета на Шумен Любомир Христов: Не приемаме ново увеличение на цената на водата

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) включи Шумен в листата на градовете, чиято цена на водата би трябвало да се завиши от началото на годината. От 3,30 лева се чака да се вдигне на 3,40 лева за кубик без Данък добавена стойност. Изпратих писмо до комисията, в което обясних за какво не одобряваме това нарастване и приканих членовете й да премислят решението си. Все още считам, че преди КЕВР да дефинира шуменци да заплащат най-скъпата вода в страната, би трябвало да ревизира по какъв начин операторът ВиК извършва своя 5-годишен бизнес-план и програмата си за възстановяване успеваемостта в работата на водното сдружението. Като кмет на Шумен за мен е доста значимо по какъв начин се отразява едно такова решение на жителите. Още повече, че водата продължава да е с недобро качество, а повредите по мрежата не престават. Това не значи обаче, че се отхвърляме от поддръжката си за бизнес-плана на ВиК. Наясно сме, че в случай че не го бяхме подкрепили, нямаше да можем да се включим в прединвестиционните изследвания на районното министерство и надлежно да получим евросредства за създаване на Пречиствателна станция за питейни води (ПСПВ) и за нов довеждащ тръбопровод от язовир “Тича ”. Инвестицията за ПСПВ е 22 млн. лева, а за водопровода – близо 60
млн. лева Средства, непостижими за общината.

Вярно е, че цената на водата и нейното нарастване през 5-годишния интервал на бизнес-плана беше най-оспорваната част от него, когато го гласувахме. И тогава, и в този момент, ние продължаваме да считаме, че процентът на повишаване е голословно висок и че цената на услугата за жителите не би трябвало да се трансформира в главен източник на средства за усъвършенстване на работата в сдружението. Не одобряваме нарастването, тъй като с днешна дата не се извършват плануваните за интервала вложения, не се поставят задоволително старания за понижаване на загубите на вода, елементарно решими проблеми се отсрочват с години. Общински съветници желаеха общината да направи незабавен ремонт на замърсен канал, който се изливаше в река “Поройна ”. Тръбата е част от градската канализационна мрежа, само че ВиК-дружеството от години неглижира казуса, свлачище подкопаваше асфалтов път и застрашаваше жилищен блок.

Какво заварихме във ВиК-сектора?

Когато поехме ръководството на общината, довеждащият тръбопровод от язовира бе пред раздробяване, дълбоководните шахтови кладенци за различно водоснабдяване на Шумен безусловно унищожени, разграбени помпени станции, корозирали и унищожени от времето тръби. В архивите на общината открихме няколко идейни плана за Пречиствателна станция за питейни води и предпазена технология за филтриране. Платени, само че неприложими, поради нуждата от превръщане на земята, където е било планувано да се гради станцията. Част от нея е частна благосъстоятелност, само че в бюджета не бяха планувани средства за изкупуване. Дори и да бяхме приели тези идейни планове, процедурите биха се проточили, което щеше да осуети включването ни в новия програмен интервал на Оперативна програма “Околна среда ”. Освен това, в плановете не беше планувано отклоняване на отпадъчните води от ПСПВ и единственото решение бе да се изливат в река “Камчия ”. Освен това, по мнението на експерти препоръчаното място бе неуместно, тъй като е доста скъпо експлоатационно решение.

Заварихме ВиК-дружеството в неприятно финансово положение – с доста заеми и отговорности, ниска събираемост на вземанията, неефективна работа на обособени структури, липса на задоволителен механически инженерен състав. Непригодни за употреба и скъпи за потребление се оказаха поливните системи в града, които се зареждат от уличните водопроводи, тъй като в цената на водата се начислява такса канал за отклоняване на отпадъчни води. Същото важи и за уличните фонтани. Коритата им пропущат, помпите са остарели, енергоемки, захранващите тръби са дълги и пропущат вода. Нужни бяха бързи дейности.

Какво направихме?

Трябваше да търсим, освен това доста бързо, решения на трупани с години проблеми. С отпуснатите от Министерство на регионалното развитие 500 000 лева изготвихме работен план за създаване на Пречиствателната станция за питейни води. Свършихме голяма работа, с цел да сменим мястото за създаване. Оказахме подпомагане при правене на прединвестиционните изследвания и успяхме да включим построяването на ПСПВ и на довеждащ тръбопровод в новия програмен интервал по Оперативна програма “Околна среда ”. Предстои публикуването на публичната поръчка за избор на реализатор на ПСПВ. Подготвят се публичните поръчки за планиране и строителство на довеждащия тръбопровод и канализационните системи.

Какво ще предприемем?

Ще внесем до ръководителя на ВиК-асоциацията искане за смяна на размера и периода за предявяване на плануванаъа наказателна клауза. Според Договора, подписан сред Асоциацията и водното сдружение, при несъблюдение на капиталовите отговорности, тя може да се наложи едвам на 5-та година и е в размер на 0,1% от цената на неизвършената инвестиция. През февруари 2019 година следва подписване на в допълнение съглашение към този контракт по отношение на построяването на ПСПВ и довеждащия тръбопровод от язовир “Тича ” и тогава ще желаеме да се създадат допълнения или промени в сегашния контракт. Ще настояваме за доста по-строг надзор и наказания от 2% при несъблюдение на капиталовите отговорности за настоящата година. Ще съгласуваме нашите оферти с Министерство на регионалното развитие. Надяваме се, че ще проведем среща и в КЕВР, където дружно с специалисти от дирекцията по ВиК да потърсим разновидности за задържане цената на водата. Ще търсим съдействието на народните представители за по-адекватни промени в Наредбата за изискванията и реда за прилагане на водоснабдителните и канализационните системи, които да удовлетворят както потребителите, по този начин и операторите, и ВиК-асоциацията.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР