Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие изменение и

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие изменение и
Коментари Харесай

Над 250 000 фирми плащат по-евтин ток от 1 ноември


Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) одобри изменение и допълнение на Методиката за установяване на цените на електрическата сила на доставчика от последна инстанция (ДПИ) за ограничение отрицателното въздействие на цените на електрическата енергия на борсовия пазар върху небитовите консуматори. С признатите промени в Методиката се трансформира формулата, по която се дефинира цената на електрическата енергия от ДПИ, което ще разреши сметките на небитовите консуматори на ДПИ да бъдат понижени с 15 лева до 30 лв. на MWh, оповестиха от КЕВР. Мярката ще има кратковременен темперамент - в границите на 3 месеца, считано от 1.11.2021 година като през това време потребителите на ДПИ следва да сключат контракти с снабдители на електрическа енергия от свободния пазар, с цел да не заплащат електрическа енергия по цени на ДПИ. Промените в Методиката са ориентирани към дребните и междинните бизнес консуматори, които са на свободния пазар на електрическа енергия, само че не са сключили контракт с търговец, а се доставят с електрическа енергия по цени на снабдител от последна инстанция. Това е най-скъпият метод за доставяне, който има дисциплиниращ резултат за да подтиква потребителите да сключат контракт с търговец на електрическа енергия. Към момента в тази обстановка са към 256 000 небитови консуматори или 41% от всички консуматори, купуващи електрическа енергия от свободния пазар. Съгласно Методиката междинната продажна цена на електрическата енергия на ДПИ е обвързана с цената на електрическата сила на пазарен сегмент " Ден напред " на проведения борсов пазар на електрическа сила, като включва и съставния елемент за активността " доставка на електрическа сила от ДПИ ". С признатите промени, за посочения 3-месечен интервал, тази съставния елемент ще бъде в размер на 5 на 100, само че не повече от 10 лева./MWh, което ще понижи междинната продажна цена за клиенти на ДПИ. По този метод за дребните небитови клиенти се обезпечава спомагателен временен интервал, през който те ще могат да сключат контракт с снабдител по собствен избор. Решението на регулатора за изменение и допълнение на Методиката за установяване на цените на електрическата сила на ДПИ е изпратено за издание в " Държавен вестник ".

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) одобри изменение и допълнение на Методиката за установяване на цените на електрическата сила на доставчика от последна инстанция (ДПИ) за ограничение отрицателното въздействие на цените на електрическата енергия на борсовия пазар върху небитовите консуматори. С признатите промени в Методиката се трансформира формулата, по която се дефинира цената на електрическата енергия от ДПИ, което ще разреши сметките на небитовите консуматори на ДПИ да бъдат понижени с 15 лева до 30 лв. на MWh, оповестиха от КЕВР.

Мярката ще има кратковременен темперамент - в границите на 3 месеца, считано от 1.11.2021 година като през това време потребителите на ДПИ следва да сключат контракти с снабдители на електрическа енергия от свободния пазар, с цел да не заплащат електрическа енергия по цени на ДПИ.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Цената на тока за бизнеса лети в небесата. Индустрията сигна...

Промените в Методиката са ориентирани към дребните и междинните бизнес консуматори, които са на свободния пазар на електрическа енергия, само че не са сключили контракт с търговец, а се доставят с електрическа енергия по цени на снабдител от последна инстанция. Това е най-скъпият метод за доставяне, който има дисциплиниращ резултат за да подтиква потребителите да сключат контракт с търговец на електрическа енергия. Към момента в тази обстановка са към 256 000 небитови консуматори или 41% от всички консуматори, купуващи електрическа енергия от свободния пазар.

Съгласно Методиката междинната продажна цена на електрическата енергия на ДПИ е обвързана с цената на електрическата сила на пазарен сегмент " Ден напред " на проведения борсов пазар на електрическа сила, като включва и съставния елемент за активността " доставка на електрическа сила от ДПИ ".

С признатите промени, за посочения 3-месечен интервал, тази съставния елемент ще бъде в размер на 5 на 100, само че не повече от 10 лева./MWh, което ще понижи междинната продажна цена за клиентите. По този метод за дребните небитови клиенти се обезпечава спомагателен временен интервал, през който те ще могат да сключат контракт с снабдител по собствен избор.

Решението на регулатора за изменение и допълнение на Методиката за установяване на цените на електрическата сила на ДПИ е изпратено за издание в " Държавен вестник ".

Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР