Комисията по земеделие и развитие на селските райони в ЕП

...
Комисията по земеделие и развитие на селските райони в ЕП
Коментари Харесай

Българската порода Източнобалканска свиня влиза в официален документ на ЕП

Комисията по земеделие и развиване на селските региони в Екологичен потенциал (AGRI) одобри на 5 март предложенията на българския евродепутат от Групата на социалистите и демократите Иво Христов, които засягат високата смъртност измежду опрашителите, измежду които и медоносните пчели, както и настояването му за непоколебим надзор във връзка с нездравословните за опрашителите субстанции. 

С импортираните от евродепутата текстове, за първи път неповторимата българска порода Източнобалканска свиня влиза в формален документ на Комисията по земеделие на Екологичен потенциал.

Предложените от Иво Христов и признати от отрасловата земеделска комисия промени в Стратегията слагат акцент върху основното въздействие на опрашителите върху биологичното многообразие, селскостопанските добиви и диворастящите култури. Евродепутатът приканва за прецизен надзор от страна на виновните органи на страните членки на Европейски Съюз върху потреблението на неразрешени или нездравословни за опрашителите субстанции.

Друг акцент в признатите оферти на Иво Христов е опазването на характерните породи животни, които са част от обичайния занаят на разнообразни локални общности в страни членки на Европейски Съюз. Евродепутатът обръща внимание на обстоятелството, че болести като африканската чума по свинете заплашват от цялостно изгубване някои типове като Източнобалканската свиня и приканва да бъдат подхванати своевременни ограничения и заделен запас за предотвратяването му. 

Българският евродепутат е съавтор и на корекция в текста на тактиката, която цели гарантирането на едни и същи условия към производителите от трети страни, които изнасят продукция за Европейски Съюз, с цел да не бъдат сложени родните производители в неравностойно състояние. 

Иво Христов разяснява, че предложенията му са стимулирани от диалози с браншови пчеларски обединявания в България, които са подчертали, че пчелите са един от главните фактори за запазване на биоразнообразието и част от екосистемните услуги и би трябвало да бъдат взети ограничения за разрешаване на проблемите в бранша.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР