Комисията по здравеопазване в парламента, прие промени в Закона за

...
Комисията по здравеопазване в парламента, прие промени в Закона за
Коментари Харесай

Депутатите спорят заради парите за здравните осигуровки на бежанците

Комисията по опазване на здравето в Народното събрание, одобри промени в Закона за здравното обезпечаване на второ четене, с което страната ни ще поеме безплатно здравните осигуровки на бежанците, които имат краткотрайна протекция у нас. Промяната ще важи за всички бежанци, освен за идващите от Украйна, като им дава право от краткотрайна протекция на филантропичен статут в границите на една година. Законопроектът е на " Продължаваме промяната " и гласи, че средствата ще се провиснал с акт на Министерски съвет. С признатите промени се планува бежанците с изключение на на Спешна помощ, както е в този момент, да имат право и на здравна помощ в доболничната система, като парите ще идват от спомагателните средства в НЗОК .

Спор измежду депутатите провокира финансирането. От Министерство на финансите се аргументираха, че за финансирането има три разновидността - икономии от европейски средства, Европейска комисия също договаря благоприятни условия за финансиране, трето - посредством държавния бюджет Министерски съвет има спомагателни разноски за първостепенни разпоредители, точно за оказване на филантропична помощ на живеещи в Украйна.

Глас " срещу " даде Елена Гунчева от " Възраждане ", която счита, че цената ще се заплати от българските жители, които " изнемогват ". Тя изиска също разлика и сред самите бежанци - да се поддържат единствено бедните, а тези " със скъпите джипове " - не.

Председателят на Комисията Антон Тонев отговори, че има смяна да се разиска законопроектът обществено, второ - всички украинци ще са с равни права с българите, няма да имат спомагателни привилегии, времето ще е за 6-9 месеца, за което мъчно ще се усъвършенства здравният статус на българските жители.
 Украински туроператори предизвикват опашките на границата, съгласно Министерски съвет
Украински туроператори предизвикват опашките на границата, съгласно Министерски съвет

Обещавали на бежанците настаняване в запълнени хотели

Проф. Асен Балтов от ГЕРБ изрече два претекст а - средствата да се вземат от фонд, а не да се трансформира законът или да се изчака Европейска комисия , която дала обещание, в случай че има над 1% бежанци у нас - тя да отпусне средства, за което имало 3.7 милиарда евро.

От Движение за права и свободи Хасан Адемов не е склонен за финансирането, а Георги Михайлов от Българска социалистическа партия сподели, че бюджетът ще реши, парите от Европейска комисия не са пристигнали, а обстановката не може да се възнамерява.

Васил Пандов, консултант в Министерство на здравеопазването, изясни, че сега бежанците - и диабетици, и онкоболни и с каквито и да е болести, нямат право на никакво здравно подкрепяне.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР