Комисията по правни въпроси, която разглежда поправките в Изборния кодекс,

...
Комисията по правни въпроси, която разглежда поправките в Изборния кодекс,
Коментари Харесай

Правната комисия посред нощ: Хартията се връща, машините - само принтери!

Комисията по правни въпроси, която преглежда поправките в Изборния кодекс, взе решение за хартиената бюлетина в невиждано съвещание, траяло 10 часа. Без изненада болшинството утвърди предлагането на Българска социалистическа партия за връщането на хибридната форма на гласоподаване - с машина и с хартиена бюлетина.
 
За гласоподаваха всички 12 представители на така наречен коалиция " хартиена бюлетина " ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, а срещу бяха 11-те депутати от " Продължаваме промяната ", " Демократична България ", " Възраждане " и " Български напредък ".

Предложението на Движение за права и свободи за цялостна анулация на гласуването със сегашните машини беше подкрепено единствено от представителите на придвижването, 16 депутати гласоподаваха " въздържал се ", а двама от " Продължаваме промяната " гласоподаваха " срещу ".

Предложението на " Продължаваме промяната " за обособени секции, в които да се гласоподава или на машина или с хартия също не събра нужната поддръжка.

Това значи, че в секциите с над 300 гласоподаватели жителите ще могат да избират по какъв начин тъкмо да упражнят правото си на избор - дали с устройство за машинно гласоподаване или с хартиена бюлетина. В тази смесена форма се организираха изборите на 4 април предходната година като задължението на изборните комисии да събират ръчно резултата от хартиените бюлетини и машинните разписки докара до голям брой неточности в протоколите.

След поправките в закона, изборите през юли и ноември 2021 година, както и октомври т.г. се организираха напълно с машинен избор. Единствено в секциите с под 300 гласоподаватели, в лечебните заведения, пандизите, на плавателни съдове, при хората с трайни увреждания и изолираните поради COVID-19, можеше да се гласоподава с хартиена бюлетина.

ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия не поддържаха предлагането на " Демократична България " за основаването на обучително звено, което взаимно с представители на регионалните и общинските администрации да организира целогодишно образования на жители за работа със профилираните устройства.

Освен окончателното връщане на хартиената бюлетина правната комисия одобри предлагането на ГЕРБ да има видеонаблюдение след края на изборния ден при броенето на бюлетините и попълването на протоколите, само че то няма да се записва на електронен притежател. В претекстовете си от партията на Бойко Борисов показват, че няма техническа опция да се пазят данните. И до момента опцията за видеонаблюдение от преброяването на гласовете присъстваше в Изборния кодекс с уточнението, че техническото обезпечаване на видеонаблюдението се прави от Министерския съвет.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова съобщи, че при възможен правосъден развой за оборване на резултатите от изборите в съдилищата ще се прави инспекция единствено на база на бюлетините, а от " Продължаваме промяната " възразиха, че и записите могат да се употребяват като доказателство.

Сред признатите оферти е и основаването на звено за ръководство на машинното гласоподаване към ЦИК. То беше гласувано още на първо четене по предложение на " Демократична България ", само че този път от ГЕРБ също бяха създали свое предложение с една дребна, само че основна промяна - от него бяха отстранени думите " електронно гласоподаване ".

ТЕМА преди 2 часа 1469 преди 1 ден 13375 преди 1 ден 536
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР