Комисията по икономическа политика и иновации прие на първо четене

...
Комисията по икономическа политика и иновации прие на първо четене
Коментари Харесай

Комисията по икономическа политика прие на първо четене забраната на химическото оръжие

Комисията по икономическа политика и нововъведения одобри на първо четене законопроекта за промени в Закона за възбрана на химическото оръжие и за надзор на токсичните химически субстанции и техните прекурсори, импортиран от Министерския съвет на 13 октомври 2023 г. 

Заместник-министърът на стопанската система и промишлеността Ирина Щонова уточни при представянето на законопроекта, че той урежда възбрана за създаване, произвеждане, струпване и приложимост на химическо оръжие и изискванията и реда за осъществяване на действия с токсичните химически субстанции и техните прекурсори, които са предмет на интернационален надзор в сходство с Конвенцията за възбрана на създаването, производството, натрупването и използването на химическо оръжие и за неговото заличаване.

Законопроектът съдържа две промени, с едното се прибавят две групи субстанции в Приложение 1 на закона, които могат да бъдат употребявани непосредствено като химически оръжия или за тяхното произвеждане и се употребяват за способ за водене на война. На територията на страната ни не се правят действия с субстанции от посоченото приложение за цели, неразрешени от конвенцията, означи Щонова.

С другото изменение се основава обществен указател на лицата, осъществяващи действия в приложното поле на закона за възбрана на химическото оръжие (ЗЗХО) при съблюдаване условията на Закона за ограничение на административното контролиране и административния надзор. Регистърът, който се поддържа към сегашния миг по наредбата за използване на ЗЗХО, не е обществен.

Щонова уточни, че приемането на промените е поради нуждата да бъдат планувани административно наказателни разпореждания, които да бъдат приложени при положение на нарушавания.

Икономическата комисия утвърди и законопроект за одобрение на Споразумението за отбрана на вложенията сред Европейски Съюз и неговите страни членки, и Сингапур, подписано на 19 октомври 2018 година в Брюксел, импортиран от Министерски съвет на 3 август 2023 година

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР