Комисията по електронно управление на парламента се очаква да обсъди

...
Комисията по електронно управление на парламента се очаква да обсъди
Коментари Харесай

Комисия на НС обсъжда законови промени за онлайн търговията

Комисията по електронно ръководство на Народното събрание се чака да разиска през днешния ден промени в Закона за отбрана на потребителите. Предложените от държавното управление промени засягат онлайн търговията.

Промените вкарват разпоредбите от европейска инструкция, които плануват увеличение на размера на санкциите и имуществената глоба за нарушаване на наредбите за необятно публикувани нарушавания в общността.

Имуществената глоба ще е в размер до 4% от оборота на миналата финансова година, ще се взема под внимание обаче дали той е осъществен в съответната страна или във всяка една от страните в Европейския съюз.

Ако няма информация за оборота, глобата ще е в размер на 3,92 млн. лева

Промените уреждат и метода за даване на информация на потребителите, преди те да бъдат обвързани от предложение за подписване на контракт с онлайн магазин.

При онлайн търговията се не разрешава потреблението на подправени погрешни мнения на консуматори. Магазините се задължават да дават транспарантна информация за търговеца, метода за класиране в търсачките, достоверността на отзивите на потребителите.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР